Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Activiteiten » Agenda » “Seksualiteit en intimiteit bij NAH”

“Seksualiteit en intimiteit bij NAH”

Maandag 14 oktober 2019 organiseert Café Brein de ontmoetings- en informatieavond voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).  Het onderwerp is: ‘seksualiteit en intimiteit bij NAH'.
 
Waar: SWZ Activiteiten Centrum, Palladiostraat 27, 5624AB in Eindhoven. Datum en tijd: 14 oktober van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang vanaf 19.00 uur. Wie: Mensen met NAH, hun familie, mantelzorgers en andere betrokkenen. Aanmelden is niet nodig.
 
Gast van deze avond is Riët Daniël, gezondheidszorgpsycholoog en seksuoloog bij Archipel Zorggroep. Zij houdt zich al vele jaren bezig met diagnostiek en behandeling van cliënten met complexe zorgvragen die in een verpleeghuis wonen of thuis. Mensen met dementie, maar ook met niet- aangeboren hersenletsel. Ook is zij verbonden als consulent bij Centrum voor Consultatie en Expertise.
 
Gevolgen voor seksualiteit en intimiteit na NAH Seksualiteit hoort bij het leven en is overal aanwezig, dus ook bij een hersenaandoening. Belangrijk om te realiseren is dat seksualiteit voornamelijk geregeld wordt door de hersenen. Een hersenaandoening of - letsel ontregelt de hersenen en dus ook de seksualiteit. Maar wat wordt bedoeld we met deze termen, seksualiteit en intimiteit? Riët vertelt over de gevolgen van NAH op aspecten als verlangen, orgasme of opwinding. Maar ook over andere niet-zichtbare gevolgen, zoals pijn tijdens het vrijen, onzekerheid, angst, vermoeidheid en rolverandering binnen de relatie. De single getroffene met NAH wordt overigens deze avond ook niet vergeten in deze context.

 
Anders vrijen
Intimiteit bestaat niet alleen uit seksuele handelingen of 'de daad'. Waar de seksuele behoefte misschien verdwijnt, kan de behoefte naar intimiteit, knuffelen of zich geborgen voelen bij elkaar belangrijker worden dan voor de NAH. Belangrijk om te beseffen dat er verschillende manieren van samen-zijn bestaan. Het wordt “anders”. Probeer gevoelens, behoeften en zorgen (samen met je partner) te bespreken; hoe ga je zo’n gesprek aan? Kunnen bepaalde hulpmiddelen eventueel (de zin in) het vrijen makkelijker maken? Waar kun je terecht voor advies of begeleiding? Al deze vragen komen op deze avond aan bod, in een open maar respectvolle sfeer.
 
Café Brein Café Brein is de tweemaandelijkse ontmoetingsavond voor mensen met NAH, mantelzorgers en andere betrokkenen waarbij informatie en gezelligheid samen gaan. Deelnemers praten over de gevolgen van NAH en hoe ze daarmee omgaan. Deze gevolgen hebben namelijk grote invloed op het welzijn van de persoon met NAH en zijn omgeving. Belangstellenden die aankondigingen en/of samenvattingen van de bijeenkomsten willen ontvangen, kunnen zich aanmelden voor de Café Brein emailverzendlijst via info@mantelzorgverlicht.nl

Datum: 
14 oktober 2019
Locatie: 
SWZ Activiteiten Centrum, Palladiostraat 27, 5624AB in Eindhoven