Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Activiteiten » Agenda » Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant

Zelfhulp is voor iedereen!

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je er alleen voor staat? Of dat niemand jou begrijpt? Misschien denk je wel eens dat je de enige bent met een bepaald probleem of ervaring.
Weet dan dat je niet de enige bent. Het kan helpen om hierover te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Praat eens met een ander

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant brengt lotgenoten bij elkaar. Omdat mensen die hetzelfde hebben meegemaakt vaak beter begrijpen waar je mee worstelt dan mensen die niet dezelfde ervaring hebben.
Door met elkaar te praten over je ervaringen weet je dat je niet de enige bent, maar kun je ook praten over alle mogelijkheden die er wel zijn en hoe je krachtiger in het leven kunt staan.

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant  faciliteert de volgende zelfhulpgroepen rond NAH:

 

NAH YOUNG

NAH YOUNG is een groep voor jongeren met Niet-Aangeboren Hersenletsel. Op de eerste maandag van de oneven maanden komen jongeren met NAH tussen de 18 en 35 jaar bij elkaar om gezellig bij te praten.
Aan de hand van thema’s worden er ervaringen uitgewisseld en leren we elkaar beter kennen. Iedereen heeft NAH en daardoor zal er onderling waarschijnlijk veel herkenning zijn en daarbij, zeker niet onbelangrijk, is er een heleboel gezelligheid!
Kijk voor de locatie van de bijeenkomsten van NAH YOUNG op onze Facebook pagina.

Website:    www.nahyoung.nl
FaceBook: facebook.nl/NAHYOUNGHELMOND

 

Trefpunt NAH

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan ontstaan door een hersenbloeding of -infarct (CVA), een hersentumor, een ziekte (Multiple Sclerose of Parkinson), een infectie, langdurig zuurstoftekort of een vergiftiging (alcohol, drugs). Het kan ook het gevolg zijn van een trauma, zoals een ongeval of geweld. Er is niet één hersenletsel gelijk aan het andere; voor iedereen zijn de gevolgen verschillend.

Het belangrijkste kenmerk van NAH is ‘de breuk in de levenslijn’. Het leven is niet meer zoals vóór het hersenletsel. Naast zichtbare lichamelijke gevolgen, zoals verlamming en evenwichtsproblemen, zijn er ook veel onzichtbare gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn: vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, verhoogde prikkelgevoeligheid, verandering in karakter en gedrag, problemen met begrip en gebruik van taal (afasie), ontremming (op allerlei gebied) en seksuele problemen. Deze onzichtbare gevolgen zijn nog te weinig bekend, waardoor mensen met NAH vaak op onbegrip stuiten. NAH is een chronische aandoening. Je moet leren leven met de beperkingen, op een zodanige manier dat je je weer een volwaardig persoon voelt met een zinvol leven.

Hersenletsel heb je nooit alleen! Ook de omgeving moet leren omgaan met een veranderde persoon en een veranderd leven. In Trefpunt NAH ervaar je dat je niet de enige bent. Je kunt in een vertrouwde omgeving ervaringen delen met elkaar en tips uitwisselen.

 

Gezond verstand (Kookgroep NAH)

Gezond verstand  is een eetclub voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel.
De groep is voor mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een hersenletsel, die het leuk vinden om 1 keer per maand met elkaar te eten.

We starten om 17 uur met koken. Wie mee wil helpen is van harte welkom.
We zorgen ervoor dat het eten om 18 uur geserveerd kan worden. We eten rustig aan, ruimen op en wassen af.
Voor wie wil is er daarna nog een kopje koffie of thee. De gezelligheid is het belangrijk

 

Afasie/CVA groep Eindhoven

De Afasie/CVA groep Eindhoven houdt zich bezig en oefent met concentratie, geheugen voeren van gesprekken, luisteren, navertellen, begrijpen en omgaan met getallen. Inhoud en tempo wordt aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Daarnaast willen wij graag ervaringen met elkaar uitwisselen, hoe het is om te leven met afasie.

 

Afasie/CVA groep Gemert

De Afasie/CVA groep Gemert houdt zich bezig en oefent met concentratie, geheugen voeren van gesprekken, luisteren, navertellen, begrijpen en omgaan met getallen. Inhoud en tempo wordt aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Daarnaast willen wij graag ervaringen met elkaar uitwisselen, hoe het is om te leven met afasie.

 

CVA-gehandicapten en partners

De vakterm voor en beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA), dat letterlijk hersenbloedvatongeluk betekent. Dit geeft een stoornis in de bloedtoevoer van de hersenen, waardoor de hersencellen onvoldoende zuurstof krijgen. Meestal is de oorzaak een verstopping in een hersenbloedvat (herseninfarct). soms lekt er bloed uit een bloedvat, dat zich ophoopt in het hersenweefsel (hersenbloeding).

Wat willen wij graag samen:
Het voorkomen van isolement en het bevorderen van de zelfstandigheid van mensen met een herseninfarct of hersenbloeding en het behartigen van de belangen van de leden.
Het bevorderen van onderlinge contacten, het stimuleren van activiteiten voor en door leden. het geven van informatie. Samenwerking met deskundigen, tevens publiciteit en voorlichting over de gevolgen van een beroerte. Ontmoetingsdagen en jongerentaalcursus, alleenstaandendagen, dagen voor kinderen van CVA-ouders

Locatie: 
Hoofdlocatie (Eindhoven) Pastoriestraat 147 5612 EK Eindhoven