Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Actueel » Nieuws » Even voorstellen: Ancil Jansen ambassadeur Hersenletsel.nl

Even voorstellen: Ancil Jansen ambassadeur Hersenletsel.nl

Mijn naam is Ancil Jansen, woonachtig in Westervoort en ik ben 52 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 volwassen kinderen (een zoon en een dochter). December 2015 heb ik 2 herseninfarcten gehad. Mijn linkerzijde is daardoor aangedaan. Ik had toen niet het besef dat ik een herseninfarct doormaakte. Omdat mijn bloeddruk veel te hoog was, en een CT-scan werd gemaakt, kreeg ik de diagnose dat ik 2 herseninfarcten heb gehad. Na een ziekenhuisopname van 14 dagen ben ik naar Klimmendaal gegaan ter revalidatie. In Klimmendaal heb ik 6 maanden gerevalideerd, eerst intern en daarna dag revalidatie. Lichamelijk herstelde ik relatief snel maar cognitief niet. Ik voelde me in de steek gelaten door mijn lijf en moest mijn lichaam herontdekken. Ik heb therapie gehad van ergotherapeut, fysiotherapeut, maatschappelijk werker en psycholoog in Klimmendaal. Ik heb aanvullende therapie gevolgd bij Hersenz.

Bij psychomotorische therapie heb ik leren begrenzen en geleerd om minder te vechten. En bij de cognitieve trainingen geleerd om met mijn beperkingen om te gaan. Weer denken in mogelijkheden. Tijdens mijn revalidatie bij Hersenz, ben ik weer gaan solliciteren naar nieuw werk, bij het aanvaarden en uitvoeren van mijn nieuwe baan werden de cognitieve gevolgen van NAH duidelijk. Ter verduidelijking: Ik heb 6 maanden gewerkt als huiskamerassistente in een verpleeghuis, daar kwam ik in aanraking met dementie, NAH en Afasie. Ik begreep de mensen, omdat ik weet wat inleveren is. Hierna bleek dat betaalt werk er niet meer in te zitten en ben uiteindelijk arbeidsongeschikt verklaard. Na het afronden van Hersenz ben ik vrijwilliger/ ambassadeur van Siza geworden. Daarnaast ook kwartiermaker bij Mikado op gebied van NAH.  Daarna ben ik ambassadeur van Hersenletsel.nl geworden, om me verhaal te doen en mensen de spirit te geven om eruit te halen wat erin zit. Dat nazorg daarin een grote bijdrage is.  Mijn hersenletsel had ook een grote impact op mijn gezin, je hebt het niet alleen.

De reden waarom ik mezelf inzet als ambassadeur is: ik wil mensen met NAH hoop geven: al is het herstel zwaar en moeilijk maar het wordt anders/beter, ik wil mensen bij de hand nemen. Ik wil ook iets doen met mijn ervaringsverhaal en mensen verbinden. Ik had en heb veel mensen om mij heen die konden helpen. Niet iedereen heeft zo’n mooi netwerk, besef ik. Mijn insteek is ook de samenwerking met professionals en ervaringsdeskundigen, met als doel maatwerk per patiënt te optimaliseren. T.b.v. lotgenotencontact heb ik een Breincafe in samenwerking met Mikado opgericht, ik doe vrijwilligerswerk voor Siza, Hersenz, Mikado en Hersenletsel.nl. De ochtenden ben ik het productiefst. ‘s Middags rust ik. Mijn interessegebieden zijn lotgenotencontact en voorlichting (eigen ervaringsverhaal vertellen en over de gevolgen van NAH bij onzichtbare restverschijnselen).