Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Actueel » Nieuws » Even voorstellen: Petra

Even voorstellen: Petra

Wij introduceren onze NAH-ambassadeur voor de regio Noord-Brabant:

Petra (50 jaar), woont in Ravels

Petra is getrouwd en heeft 1 zoon van 12 jaar oud.

Voor haar hersenletsel werkte ze als verpleegkundige op de hartbewaking in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Op een zondagochtend in december 2013 werd ze wakker met hoofdpijn en miste ze een deel van haar zicht. Op maandag was dat nog steeds het geval, dus besloot ze op het werk toch even langs de eerste hulp te gaan. Daar zagen ze niks en werd ze doorverwezen naar de oogarts. Toen bleek dat haar zicht deels weg was, is er een scan gemaakt. Ze bleek een hersenbloeding te hebben gehad. Er volgde een katheterisatie en aansluitend een embolisatie van een fistel wat de hersenbloeding veroorzaakte. Bij deze embolisatie kreeg ze ook nog een herseninfarct. Tot de dag voor Kerst lag ze in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg (ETZ).

Ze mocht naar huis, maar pas na vier maanden kon ze gaan revalideren. Dit deed ze bij Leijpark in Tilburg voor zes maanden. Ook heeft ze meegewerkt aan een destijds nieuw onderzoek van Douwe Bergsma voor de Hemianopsiestichting. Een onderzoek voor mensen die nét CVA hadden gehad, met als doel om het visuele functioneren van personen met gezichtsveld defecten als gevolg van hersenbeschadiging zoveel mogelijk te verbeteren, door middel van visuele computertrainingen.
“En zojuist heb ik een twee-jarig traject afgerond bij Hersenz. Ook daar heb ik veel aan gehad”, aldus Petra.

“Ik zag een oproep via Facebook van Hersenletsel.nl dat ze op zoek waren naar ambassadeurs. Ik vind het leuk om mensen te helpen, dus het trok gelijk mijn aandacht. Als ambassadeur ga ik me inzetten voor lotgenotencontact en belangenbehartiging. Ook wil ik graag mensen informeren en voorlichting geven in kleinere groepen of in één-op-één gesprekken. Organiseren vind ik ook leuk, daar krijg ik energie van. Zo heb ik mede de (besloten) Facebookpagina voor de NAH-ambassadeurs opgezet en ben ik lid van de werkgroep NAH-weekend. Het lijkt me ook leuk om eenzelfde NAH-informatiepunt voor bijvoorbeeld het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis op te zetten, zoals mijn collega-ambassadeurs in Helmond organiseren”.

Omdat je vaak niet aan de buitenkant ziet wat de beperkingen zijn bij iemand met NAH moet ook Petra vaak uitleggen wat er met haar aan de hand is, dat is soms best vermoeiend.
“Weet je wat ik nog zou willen doen? Omschrijven wat mijn hersenletsel inhoudt. Op een luchtige, humoristische manier, en dan zodanig dat men het gelijk visualiseert. Met een knipoog om het luchtig te houden”, vertelt ze enthousiast met een grote glimlach op haar gezicht.