Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Actueel » Nieuws » Grandcafe NAH of NAH café

Grandcafe NAH of NAH café

Sinds eind vorig jaar vindt in Scherpenzeel het Grandcafé NAH plaats, het eerstvolgende 14 juli (Corona -proof vanzelfsprekend).

In dit artikel licht ik de verschillen met de gangbare NAH cafés toe.

 

Het Grandcafé NAH. Een leuk avondje uit voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

Iedere tweede dinsdag van de maand. Tussen 19.30 en 21.30 uur.

Eerstvolgende 14 juli 2020

Volwassenen (uit alle windstreken) kunnen zonder aanmelding binnenlopen.

Locatie: Kulturhus Breehoek; Marktstraat 59 te Scherpenzeel

Niet voor eigen mantelzorgers. Eventuele chauffeurs kunnen elders in het gebouw elkaar ontmoeten.

 

Grandcafé NAH voor deelgenoten.

Vaak wordt gesproken over een NAH cafe als bijeenkomst voor lotgenoten. In plaats van lotgenoten, spreek ik liever over deelgenoten. Je deelt met elkaar het gegeven dat je leven is veranderd door NAH. Ik bèn niet NAH, ik hèb NAH. Deelgenoten kun je ontmoeten in zowel een NAH café als in het Grandcafé NAH. Bij beide bijeenkomsten betreft de overeenkomst tussen aanwezigen dat hun leven, met NAH, veroorzaakt is door een zeer vervelende, niet verwachte gebeurtenis. Ieder heeft vervolgens, binnen zijn of haar mogelijkheden het leven op eigen wijze ingericht.

 

Aanleiding organisatie Grandcafé NAH

Sinds ik NAH heb, mis ik het om in een ongedwongen setting, andere volwassenen (met of zonder NAH, niet zijnde mantelzorgers) te ontmoeten. Dergelijke locaties, zoals een kroeg, zijn vaak te onrustig en zodoende vermoeiend voor mensen met NAH. Bij aanwezigheid in een (gangbaar) NAH café bleek bij meerdere deelgenoten de behoefte te bestaan om in een gezellige omgeving (aan de bar...) anderen te ontmoeten en / of nieuwe contacten op te doen. Dit is de reden het Grandcafé NAH te organiseren, een avond zonder vooropgezette agenda / planning.

 

Verschil met NAH café

Vaak worden in NAH cafés lezingen gegeven over oorzaken en gevolgen van NAH. En in onderlinge (kring)gesprekken worden ervaringen besproken. Deze cafés zijn voor de meeste bezoekers zeer waardevol. Ook ik heb onder andere door het bezoeken van NAH cafés en het bijwonen van presentaties, herkenning gevonden en geleerd mijn leven zo positief mogelijk in te richten. Een NAH café wordt vaak gepresenteerd als een gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten. Ook mantelzorgers zijn welkom.

 

Ongedwongen sfeer Grandcafé NAH

Het Grandcafé vindt plaats in De Breehoek te Scherpenzeel. De ruimte heeft een gezellige (café) inrichting, maar heeft door onder andere gedimd licht een rustigere sfeer. Je kunt met deelgenoten een gezellig avondje hebben waarbij het niet alleen gaat om de negatieve gevolgen van leven met NAH. Het gaat om onderling contact, gezelligheid in een gemoedelijke sfeer, waar natuurlijk ook een drankje bij hoort. Vanzelfsprekend kunnen aanwezigen zelf gespreksonderwerpen kiezen en bepalen met wie men het gesprek aangaat.

 

Volwassenen (met NAH) zonder eigen mantelzorgers / familie

In het Grandcafé is het niet de bedoeling dat familie en mantelzorgers aanwezig zijn. Er vinden geen lezingen of kringgesprekken plaats. Bezoekers geven aan het een zeer leuk avondje uit te vinden. Zogenaamde deelgenoten stellen: Zonder iets te moeten, doe je “net als vroeger” contacten op in een gezellige setting. Er wòrdt niet voor je gepraat, je reageert zelf (of niet) op hetgeen de ander zegt.

 

Meer informatie via Hedie Niemeijer (grandcafenah@gmail.com).