Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Actueel » Nieuws » Nieuwsbrief januari 2019 Regiobestuur Brabant

Nieuwsbrief januari 2019 Regiobestuur Brabant

Beste leden van de regio Noord-Brabant van de patiëntenvereniging hersenletsel.nl.

Dit is de eerste nieuwsbrief in 2019 die u ontvangt van uw regiobestuur. Zo nog aan het begin van het nieuwe jaar wil het bestuur van de gelegenheid gebruik maken om u en uw naasten een gelukkig en zo gezond mogelijk 2019 te wensen.  Bij die gezondheid speelt de omgeving een grote rol. Een omgeving (familie, vrienden, school, werk, vereniging, winkels, horeca) die vaak niet weet wat het kan betekenen om niet-aangeboren-hersenletsel te hebben. Het is in onze ogen de belangrijkste taak van de vereniging om de kennis over de gevolgen van niet-aangeboren-hersenletsel (NAH) te verspreiden en onder de aandacht te brengen. Ook in Noord-Brabant is dat nog steeds keihard nodig. Zeker als we ons realiseren dat er ook in 2019 in onze provincie weer 20.000 nieuwe gevallen van NAH bijkomen. 

Nieuwe bestuursleden gezocht!
Voor een vereniging is ook een bestuur nodig. In Noord-Brabant bestaat dat nu uit 5 personen. 4 daarvan hebben echter te kennen gegeven dat ze met hun bestuurswerk willen stoppen. Persoonlijke omstandigheden zijn daar de belangrijkste oorzaak van. Denk daarbij aan toenemende zorg voor een naaste of de zorg voor een gezin naast een full-time baan, enzovoorts. De bestuursleden die stoppen, laten echter hun werk niet zo maar uit hun handen vallen. Eerst moeten er nieuwe bestuursleden zijn. Hoewel er al met enkele mensen wordt gesproken, vragen wij u dringend om met namen te komen. Dat mag de naam van u zelf zijn, maar ook die van iemand anders. Als u een naam heeft, wilt u die dan doorgeven aan de huidige voorzitter  Kees Jongmans. Dat kan per mail k.jongmans.1@kpnmail.nl  maar mag ook telefonisch 06-53966530

Regionieuws
Op de hoogte zijn van wat er in uw regio te doen is op het gebied van niet-aangeborenhersenletsel is belangrijk. De website van de vereniging www.hersenletsel.nl biedt daarover veel informatie. Wist u dat de regio Noord-Brabant op die website een eigen pagina heeft? U vindt die op https://www.hersenletsel.nl/noord-brabant. Deze pagina wordt bijgehouden door een eigen Noord-Brabantse webmaster, namelijk Dik Bakker uit Best. Als u informatie heeft over een komende bijeenkomst, kunt u dat doorgeven aan Dik. Hij plaatst het dan op de website. U kunt hem bereiken via de mail HersenletselBEST@outlook.com  
 

Enkele interessante zaken uit de regio.
In Roosendaal is begin januari een afasiegroep (taalgroep gestart). De groep zit inmiddels vol maar bij voldoende nieuwe aanmeldingen wordt gekeken of er nog een nieuwe groep kan starten. Mensen uit West-Brabant kunnen zich melden bij Kees Jongmans. Zijn gegevens staan op de eerste pagina.
 
In Gemert is een groepje mensen met niet-aangeboren-hersenletsel dat regelmatig gaat zwemmen. Het zwembad houdt rekening met de groep. De begeleiding wordt betaald uit een kleine eigen bijdrage maar de entree voor het zwembad wordt betaald door de Edwin van der Sar Foundation. Zie https://www.edwinvandersarfoundation.nl/. Een mooi voorbeeld voor iedereen die een sportactiviteit wilt opzetten. Blijven bewegen is van het grootste belang. Voor gezonde mensen maar vooral ook voor hen die te maken hebben met hersenletsel.

In midden Brabant krijgt het project Support4Life steeds meer gestalte. Het belangrijkste doel van het project is om jonge mensen met NAH (tussen 18 en 35) meer grip op hun leven te laten krijgen. Deze mensen hebben nog een heel leven voor zich en met de onbekendheid en het onbegrip dat ook zij vaak ontmoeten, is dat een enorme opgave. Support4Life gaat uit van eigen kracht en helpt de jongeren om die zo goed mogelijk te kunnen benutten. Voor meer informatie of om jongeren of vrijwilligers aan te melden, kan er contact worden opgenomen met Harrie de Loos harrie@spirit2work.nl of telefonisch 06 – 45 10 73 41.

Landelijke ontwikkeling
Hersenletsel Alliantie opgericht.  Vrijdag 2 november jl. is de Hersenletsel Alliantie opgericht.                                       
 
In dit samenwerkingsverband bundelen partijen uit het hersenletselveld, zoals mensen met hersenletsel, medici en neuropsychologen, paramedici en verpleegkundigen en netwerkorganisaties en instellingen hun krachten, met als doel de kwaliteit van de zorg en welzijn voor mensen met hersenletsel te verbeteren. Naast de hersenstichting die het initiatief name zijn nu al 14 andere organisaties aangesloten zoals onze eigen vereniging, verenigingen van neurologen, revalidatieartsen, ergotherapeuten enz. Hopelijk gaan alle mensen met NAH het succes van deze samenwerking merken.
Oproep Heeft u informatie voor een volgende nieuwsbrief? Geef het door aan Kees Jongmans.