Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Lezing prof dr Marion Smits over beeldvorming tijdens landelijke bijeenkomst hersentumor contactgroep 11 september j.l.

Zaterdag 11 september hadden we tijdens onze landelijke bijeenkomst, Prof. Dr. Marion Smits te gast. Zij vertelde over de huidige gang van zaken en toekomstige ontwikkelingen m.b.t. het gebruik van beeldvorming bij diagnose en behandeling van hersentumoren. Er volgt nog een verslagje, maar Marion heeft haar presentatie al beschikbaar gesteld voor publicatie op onze website.

DBTR rapportage over volwassen patiënten met een meningeoom, gediagnosticeerd in de periode 2016–2019.

De Dutch Brain Tumour Registry (DBTR) is opgezet om door middel van wetenschappelijk onderzoek en statistiek de zorg voor patiënten met een
neuro-oncologische aandoening inzichtelijk en transparant te maken.

Door terugkoppeling van statistische analyses aan de betrokken ziekenhuizen draagt het register bij aan de kwaliteit van deze zorg. Tevens is de verzamelde
informatie beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek.

Datum Publieksdag Hersentumoren bekend:27 november 2021.

27 November 2021 vindt de eerstvolgende Publieksdag Hersentumoren plaats. 

Meer info volgt, zodra programma bekend is!

Helaas komt onze eigen landelijke bijeenkomst op die datum daarmee te vervallen. Die zal dan eerder of later gepland worden. U hoort nog van ons!

Online bijeenkomst hersentumor contactgroep van 8 mei 2021

Helaas moesten we onze landelijke bijeenkomst in Maarn annuleren, maar konden we online een alternatief bieden.

Dr. Mark ter Laan gaf een presentatie over het onderzoek met betrekking tot stereotactische laserablatie (SLA), ook wel de EMITT trial genoemd

Bij SLA wordt er met een zogenaamd stereotactische operatie door een klein gaatje in de schedel heel precies een glasvezel ingebracht in de tumor.

Dit wordt direct gedaan na het nemen van een biopt, wanneer de patiënt al plaatselijk verdoofd of onder narcose is.

IBTA magazine van April 2021

Dit is een link naar het IBTA magazine van April 2021 met o.a. informatie over research en nieuwe behandelmethodes m.b.t. hersentumoren.

 

https://mailchi.mp/theibta/rculorsyeg-2299294?e=81f54022e6

Vraag het aan de Professional service op Kanker.nl nu ook beschikbaar voor hersentumoren

Op Kanker.nl kun je vanaf nu in het kader van Vraag het aan de Professional ook vragen stellen aan professionals op het gebied van hersentumoren. Iets waar we als hersentumor contactgroep heel blij mee zijn!

Deze professionals beantwoorden je vragen over hersentumoren:

Vrijwilligers gezocht voor IKNL onderzoek STEPS, een onderzoek onder partners van (ex) kankerpatiënten over:  wat de diagnose van de partner voor invloed heeft (gehad) op gezondheid en werk van de partner

IKNL zoekt deelnemers voor STEPS, een onderzoek onder partners van (ex) kankerpatiënten over:  wat de diagnose van uw partner voor invloed heeft (gehad) op uw gezondheid en uw werk. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen inzicht geven in het type ondersteuning waar partners van (ex- ) kankerpatiënten behoefte aan hebben. Het onderzoek omvat het invullen van een vragenlijst en een interview van ongeveer een uur.

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek PalliaTurn naar de ervaring van patiënten met gevorderde kanker met terugkeer naar werk

IKNL zoekt via NFK deelnemers voor diverse onderzoeken. 

PalliaTurn is een onderzoek naar de ervaring van patiënten met gevorderde kanker met terugkeer naar werk. Onderzoek bestaat uit het invullen van een korte vragenlijst en een interview van ongeveer een uur.

Deelnemers onderzoeken gezocht met betrekking tot de Kanker Nazorg wijzer, over de effectiviteit van een tool ter bevordering van leefstijl en het verhelpen van psychosociale klachten.

IKNL zoekt deelnemers voor diverse onderzoeken.  Mensen die deel willen nemen aan een van de onderzoeken kunnen zonder tussenkomst cc opnemen met de onderzoeker.

Kanker Nazorg Wijzer, een zoektocht naar ex patiënten die gedurende 3 interviews input willen geven over de effectiviteit van een tool ter bevordering van leefstijl en verhelpen van psychosociale klachten.

Zie bijlage voor mee info over het onderzoek!