Iris | Post Commotioneel Syndroom

Iris | Post Commotioneel Syndroom

In dit ervaringsverhaal vertelt Iris hoe ze na een val op haar hoofd Post Commotioneel Syndroom en overprikkeling op liep en nog dagelijks last heeft van de gevolgen van haar val.

Op een woensdagnacht in 2018 veranderde mijn leven voorgoed. Terwijl ik in mijn vertrouwde huisje was, viel ik uit het niets flauw, recht op mijn hoofd. Waarom dit gebeurde weten we niet. Mijn broer was er gelukkig meteen om me naar het ziekenhuis te brengen. Daar vertelden ze dat ik een hersenschudding had. Mijn neus bleek ook gebroken. Ook de botjes achter mijn ogen waren gebroken, alleen kwam ik daar pas anderhalf jaar later achter.

Post Commotioneel Syndroom

In 2019 kwam ik in aanraking met een revalidatiearts die de diagnose Post Commotioneel Syndroom stelde. Het Post Commotioneel Syndroom houdt in dat de klachten van een hersenschudding langdurig aanhouden.

Mijn klachten zijn:
– hoofdpijn
– vermoeidheid
– slapeloosheid
– concentratieproblemen
– en overprikkelin

Het eerste jaar na de val op mijn hoofd was het ergste, ik voelde mij overdag niet meer alert en had veel last van de klachten waardoor ik nog maar weinig dingen kon.

MRI scan

Pas na 16 maanden kreeg ik een MRI scan. Daaruit bleek waarom ik maar niet kon herstellen. De botjes achter mijn ogen waren gebroken door de val. Deze gebroken botjes drukten tegen mijn oogspier. Dit verklaarde de aanhoudende cognitieve klachten die ik had overgehouden aan mijn val.

Dagelijks leven

In het dagelijks leven kan ik nog maar heel weinig doen op een dag, want mijn brein kan het niet meer aan. Voor de val op mijn hoofd ben ik HBO afgestudeerd. Ik deed diverse sporten, zoals marathons lopen en tenniswedstrijden en kon ik vrijwilligerswerk doen en opleidingen volgen. Door mijn diagnose autisme heb ik een langere verwerkingstijd van informatie en meer tijd nodig om bij te komen van een drukke dag. Nu kan ik door de cognitieve klanten bijna niets meer doen terwijl ik deze activiteiten heel graag weer deels wil oppakken.

Behandeling

Uiteindelijk heb ik zelf een reis naar Amerika gemaakt om daar behandeling te krijgen voor mensen met het Post Commotioneel Syndroom bij Cognitive FX in Utah. Het was een intensieve week vol cognitieve hersenoefeningen. De oefeningen hielpen mijn klachten te verminderen, maar de gebroken botjes bleven een probleem. De neuro-optometrist in Nederland heeft vastgesteld dat er pas echt verbetering mogelijk is als de botjes achter mijn ogen hersteld worden via een operatie.

De operatie die hiervoor nodig is is ontzettend duur en wordt niet door mijn zorgverzekeraar vergoed. Tot nu toe heb ik mijn behandelingen zelf betaald, maar ik ben op een punt gekomen waarop ik hierin vastloop. Daarom heb ik een crowdfunding opgezet om het benodigde geld te verzamelen voor de operatie. Zouden jullie mij willen steunen voor deze operatie?

Ervaring delen

Iris komt graag in contact met mensen die ook de botjes achter hun ogen (ethmoid) gebroken hebben en daar een hersteloperatie voor hebben gehad. Ze is benieuwd naar ervaringen van anderen en of de operatie heeft geholpen. Wil jij je ervaring delen met Iris? Stuur een mailtje naar communicatie@hersenletsel.nl en we brengen je in contact.