Interview met Hans van den Brink: ‘Van Beklemd naar Bevrijd’

logo hersenletsel
27 februari, 2025
Utrecht

Van Beklemd naar Bevrijd 

U kent vast die al te bekende zin: ‘NAH is een breuklijn in je leven’. Niets is minder waar. Veel ervaringsverhalen getuigen ervan. Geldt dat ook voor het boek van Hans van den Brink, Van beklemd naar bevrijd? Op het eerste gezicht lijkt hier toch duidelijk sprake van verwarring? Voor NAH beklemd en daarna bevrijd? Die verwarring kan ik mij voorstellen, maar dan kent u Hans van den Brink nog niet. Die onbekendheid wil ik graag in dit artikel opheffen.  

De Steek

Daarvoor eerst een uitgebreid citaat uit het boek: ‘Tevreden zat ik thuis op de bank, na een goed gesprek met mijn laatste opdrachtgever, De Gulle Rijke Zakenman. Wijntje voor mijn neus en de tv aan. En daar was-ie dan: De Steek. Nu had ik wel meer steken in mijn hoofd gehad, en ook wel steken die langer aanhielden. Maar niet zo lang als deze: dat was nieuw voor me – en verontrustend. Ik kon op dat moment werkelijk niet vermoeden, dat dit de aankondiging was van mijn hersenbloeding. Niet lang na De Steek bracht een ambulance mij met gezwinde spoed naar Het Regionaal Ziekenhuis. Mijn bevrijding was met een schok begonnen.” 

Bevrijding

U leest het goed: “Mijn bevrijding was met een schok begonnen”. In een telefoongesprek met Hans heb ik het nog even herhaald…. “Ja, klopt helemaal”, zei Hans. Ik haal nu de achterflap van het boek er even bij en lees: “Wijze man: Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zijn roeping zó heeft genegeerd als jij, Hans.” En dan de vraag die Hans zichzelf moet stellen: “Wat gebeurt er als je je eigen dromen en talenten opzij zet en je leven laat bepalen door geld en verwachtingen van anderen?” 

Hans’ leven voor De Steek

Ik keer terug naar De Steek, het begin van de bevrijding. Zoals bij iedereen die een hersenbloeding meemaakt – en overleeft – is er sprake van een leven vóór en een leven nà. Van het leven vóór wil ik zeggen dat je dat op twee manieren kunt beschrijven. Mijn manier: Hans was een gedreven onderwijzer geschiedenis, een succesvol manager in een ICT-bedrijf, een zelfstandig ondernemer die nationaal en internationaal projecten deed. Waar, helemaal waar en tegelijk een beeld dat veel ongezegd laat. Niet in het boek. Hans laat de achter- en binnenkant zien van ‘de succesvolle zakenman’, zoals hij dat beleefde. En hij doet dat op een volstrekt eerlijke, zelfkritische en kwetsbare manier. Aangrijpend en dan ook nog in een meeslepende schijfstijl. Een boek dat je direct pakt.

Het leven erna  

De Steek is het begin van een ziekenhuis- en revalidatieperiode. Een risicovolle operatie. Verlies van functies: geen ruimtelijke oriëntatie meer, hallucinaties. En dan ziet hij in het revalidatiecentrum een mede-revalidante die op haar balkon een boek leest… Een boek leest? Ja, Hans ziet het goed en er gaat een wereld voor hem open. Lezen… het is het begin van een vriendschap, ook met zichzelf.

Inspiratie en verbinding

Het idee van een boek schrijven ontstond al op de IC van het ziekenhuis. Als Hans eindelijk weer thuis is kan hij daadwerkelijk aan de slag met het schrijven van het boek (overigens niet het eerste boek van Hans). Een schrijfproces met zijn familie in gedachten, zijn lotgenoten en iedereen die om welke reden dan ook in de put zit en Hans zelf. Hans is nu teruggekeerd bij zijn eigen talent: vraagbaak, inspirator, verbinder. Bevrijd! En deze ‘zichzelf’ is ook geworteld in een oude oosterse wijsheidstraditie. Daaruit put Hans inspiratie en kracht. Dat alles wil hij met u delen. 

Zaterdag 8 maart aanstaande presenteert Hans zijn boek en gaat hij graag met u in gesprek. Locatie De Paraplu, Utrecht. Tijd: 11.00 – 13.00 uur. Bent u erbij? Mail dan naar utrecht@hersenletsel.nl

Hans Beuk