Dé vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten

Word lid
Home » Over Ons » Werkgroepen » Werkgroep ouders en kinderen

Werkgroep ouders en kinderen

In 2019 start een nieuwe landelijke werkgroep met als doel activiteiten en bijeenkomsten voor ouders van en kinderen met niet-aangeboren hersenletsel te organiseren.

Achtergrond

Jaarlijks lopen ruim 19.000 kinderen en jongeren hersenletsel op, bijvoorbeeld door een (verkeers-) ongeval, hersentumor of geweld. Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op jonge leeftijd heeft vaak levenslange gevolgen. Zeker bij kinderen en jongeren treden die pas na verloop van tijd op. Vooral de vaak minder zichtbare gevolgen hiervan voor leren en gedrag kunnen ernstig zijn, maar deze worden lang niet altijd onderkend.

Het brein ontwikkelt zich ongeveer tot en met het 24ste levensjaar. We dachten lange tijd dat jonge hersenen flexibel zijn en hersenletsel in de jeugd dus minder ernstige gevolgen zou hebben. Het omgekeerde is echter vaak waar: hersenschade op jonge leeftijd kan het ontwikkelingsproces verstoren. Een kind heeft minder lang de tijd gehad om vaardigheden te leren en kennis te ontwikkelen om later op terug te kunnen vallen. Allerlei activiteiten kosten meer inspanning.

Daarbij is de kans groot dat de mogelijke stemmingswisselingen, impulsiviteit of concentratieproblemen door het hersenletsel bij het kind negatieve reacties bij de opvoeders en leraren oproepen, waardoor het kind extra op de tenen moet lopen, faalangstig en onzeker kan worden en gedragsproblemen ontwikkelt.

Zie ook Hersenletsel bij jongeren en kinderen

 

Activiteiten

Het streven is om deze groep een vaste plek te geven binnen de patiëntenvereniging. Het inzetten van eenwerkgroep is een middel om dit doel te bereiken. We willen graag in gesprekmetouders en kinderen om te ontdekken waar behoefte aan is en dit vervolgens uit te werken en te realiseren.

Te denken valt aan informatieavonden voor ouders, broertjes en zussen dag, activiteiten voor kinderen, familiedagen.

 

Doe mee!

We zijn op zoek naar ouders van kinderen met niet-aangeboren hersenletsel die willen meedenken om en meedoen met deze werkgroep. Lijkt het u leuk om u op een structurele manier in te zetten voor Hersenletsel.nl en kinderen met niet-aangeboren hersenletsel, aarzel dan niet en meld u aan !

De initiatiefneemster voor de werkgroep is Patricia Blom. U kunt haar bereiken via het e-mailadres kinderen@hersenletsel.nl 

Lees hier het ervaringsverhaal van Patricia Blom