Rob | Daar zit de crux

Rob | Daar zit de crux

Rob schreef een boek over zijn ervaringen rondom zijn hersenbloeding: Het even is uit mijn leven. De blogposts die worden gedeeld op Hersenletsel.nl zijn dan ook gebaseerd op de hoofdstukken uit Robs boek. Deze blogpost vertelt Rob over waar de crux zit van het maken van keuzes.

De omstandigheden thuis zijn niet te vergelijken met die in het Roessingh. Het ligt voor de hand dat ik me thuis beter voel, meer op mijn gemak ben en beslissingsbevoegdheid heb. Maar dat is meteen ook het probleem. Het Roessingh bood structuur en een dagritme. Die moet ik nu zelf bepalen. En in het Roessingh kon ik vertrouwen op al die deskundigen die me gevraagd en ongevraagd advies en feedback gaven. 

Gek genoeg mis ik dat en is het lastig hier thuis invulling aan te geven. Elke dag moet ik keuzes maken, veel keuzes, en allemaal met volle aandacht. 

Dat is niet alleen heel erg intensief, maar vraagt met name om een reële inschatting van de haalbaarheid. En daar zit de crux. Bij die inschatting val ik vaak terug op mijn bestaande referentiekader. Maar die gaat terug naar vóór mijn hersenbloeding. Een inschatting of ik een wandeling kan maken eindigt natuurlijk met een volmondig ja. Want ik hou van wandelen, ben sportief, ga graag naar buiten en ben een doorzetter. 

Enthousiast kleed ik me om en ga met een wandelstok op pad. Het rondje dat ik heb gekozen is vijf kilometer. Mijn vrouw is mee en zegt dat ik moet stoppen als dat nodig is. “Zeker,” antwoord ik haar overtuigend. Het genot om buiten te zijn, het tevreden gevoel te kunnen wandelen en het verlangen naar ‘het oude’ vertroebelt mijn beoordeling. Ik heb die wandeling zeker 10 keer moeten stoppen om op adem te komen. Bij thuiskomst plof ik in de stoel, uitgeput. Gek genoeg ben ik nog tevreden ook. 

Want mijn prestatie staat centraal. Een focus die ik mijn leven lang heb gehad. De vermoeidheid van de wandeling houdt nog dagenlang aan. 

Te snel en te makkelijk grijp ik terug in mijn oude gedrag en denkpatronen. Dat is ook de crux. De terugval rond de feestdagen, de wandeling en het doen van een klusje laten telkens zien dat ik niet meer kan vertrouwen op mijn oude kaders en ambities. Toch ben ik positief, omdat elke teleurstelling me iets oplevert. Ik ben op dat moment wel van slag of geïrriteerd, maar vraag me constant af wat ik dan anders of beter kan doen. Dat weet ik steeds beter. Het gaat alleen niet zo snel als ik zou willen.

Wil je Robs boek lezen? Bestel dan een of meer exemplaren van zijn boek door een mail te sturen naar hetevenisuitmijnleven@gmail.com. Rob heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en stuurt het graag naar je op voor €15,- inclusief verzendkosten!