Primair progressieve afasie (PPA)

Primair Progressieve Afasie (PPA) is een bijzondere vorm van afasie, die geleidelijk ontstaat en waarbij de problemen in de taal in de tijd toe nemen.Meestal is voor zowel de persoon met PPA als voor zijn omgeving al langere tijd duidelijk dat er ‘iets’ aan de hand was, maar waarschijnlijk heeft het even geduurd voordat de diagnose duidelijk werd.

PPA komt relatief weinig voor en is het gevolg van een vrij zeldzame neurologische aandoening. Hierbij zijn in de hersenen, in  toenemende mate, afwijkingen te zien in gebieden die bij taal betrokken zijn. Het gebruik van de taal wordt dus steeds lastiger. De afwijkingen merkt u in het begin bijvoorbeeld door problemen in het vinden van de juiste woorden, maar dit overkomt iedereen wel eens. Het wordt opvallend wanneer de moeite die het kost steeds groter wordt en dit steeds vaker voorkomt. Spreken gaat niet meer vanzelf…

PPA heeft grote gevolgen voor de communicatie. Omdat de communicatie voor mensen een van de belangrijkste dingen is, en het gaat om een progressieve aandoening, is de diagnose zeer ingrijpend. De aandoening ontstaat meestal op een moment dat iemand nog midden in het leven staat. Het heeft gevolgen voor werk, het gezin, hobby’s en sociale contacten.

Helaas is dit een proces waar nog niets aan gedaan kan worden. Naarmate er in de tijd meer beschadigingen in de hersenen ontstaan, zullen de problemen toenemen. Het verloop is afhankelijk van de soort progressieve afasie, maar kan ook per persoon verschillen.

De diagnose van een progressieve afasie wordt gesteld door een neuroloog, na uitgebreid onderzoek, liefst in samenwerking met een logopedist. Een logopedist zal daarna ook begeleiden in het zo optimaal mogelijk houden van de communicatie.

Door goed geïnformeerd te zijn en ook de omgeving goed in te lichten over de problemen en de oorzaak hiervan, kan er meer begrip ontstaan voor de situatie. Dit begrip kan helpen bij het omgaan met de taalproblemen en bijkomende problemen.

Bestel hier de brochure over PPA