Monique | Ik ben een bespreek geval

Monique | Ik ben een bespreek geval

Ik ben een bespreek geval…

Iedereen die mij persoonlijk kent weet dat ik een haat-liefde (lees voornamelijk haat) verhouding heb met het UWV. Vanaf 2010 eigenlijk al. Hoe dit komt? Geen idee, ik denk soms dat mijn persoonlijkheid de oorzaak is, maar dat komt dan mede door mijn hersenletsel. Ik kan wat ongenuanceerd uit de hoek komen. Menig voormalige werkgever en collega’s kunnen dat beamen. Of dat de reden is dat het contact met het UWV daarom loopt zoals het loopt…het zou kunnen.

Sollicitatieplicht

Ik zal mijn verhaal even beperken tot het solliciteren. Ja ik heb al 12 jaar NAH en sinds 2017 in de WW, WIA/WGA, vervolguitkering en heb al 5 jaar een sollicitatieplicht. Voor wie het UWV kent is dat dus een plicht! Elke maand minimaal 4 sollicitatie activiteiten doorgeven. Kleine rekensom 5 jaar lang dat is 60 maanden x 4 sollicitaties = 240. Er zijn door mij dus al zo’n 240 sollicitatie activiteiten gedaan (minimaal) in de afgelopen 5 jaar. Er is een re-integratie traject geweest, ik heb 2 jobcoaches gehad. En dit alles bij elkaar heeft mij geen passende baan opgeleverd. 

Vorig jaar vroeg de dame van Werk.nl om een actuele CV omdat ze het werkgeverstraject weer in wilde stappen. Wel mijn CV van 2017 was en is actueel, want er is geen verdere ervaring of werkervaring bijgekomen. Op mijn vraag of zij mijn hersenletsel zouden noemen bij eventuele nieuwe werkgevers was het antwoordt NEE, het UWV mag geen medische informatie verstrekken. Oké dacht ik, zij mogen dat niet, maar ik wel. In mijn nieuwe CV benoemde ik dus mijn NAH en alle cognitieve beperkingen die ik hiervan heb. Ook heb ik achter elke baan/functie die ik tussen 2010-2017 geprobeerd heb uitgelegd waarom deze baan/functie mij niet lukte. Deze CV werd niet door Werk.nl gebruikt!

WW uitkering stopt

Vandaag 30-11 stopt mijn WW-uitkering. Ik ontvang hiernaast nog een klein stukje vervolguitkering (dit is na 2 jaar WIA/WGA uitkering). Ik had het UWV netjes per mail gevraagd of mijn sollicitatieplicht nu vervalt nu mijn WW stopt.

Het antwoordt hierop was NEE. Maar ik vind hier iets van dus ik klom weer achter mijn PC. Ik kreeg als antwoordt dat ze mijn geval (dossier) zou bekijken en daar binnen 2 weken op terug zou komen. En tot mijn grote verbazing kreeg ik afgelopen maandag een bericht dat “mijn geval” (ja echt) besproken was en dat ik vandaag een telefonisch contact zou krijgen om 13.00u. Fijn, kan ik mij mooi de hele ochtend druk maken. Via een whatsapp bericht, ja zei mogen je whatsappen als ik iets wil weten of vragen moet dat bijna in 3-voud en altijd via het juiste formulier, maar dit terzijde) kreeg ik de melding dat het gesprek om 13.30 plaats ging vinden omdat ze uitliep. Tuurlijk met NAH ben je super flexibel toch?

Ze belde om 13.30u, ik had een vragenlijstje klaar liggen, maar deze dame is nogal resoluut en moest waarschijnlijk haar verloren tijd juist bij mij inhalen. 

Uitgesteld

Mijn geval (dossier) werd momenteel besproken, maar moest ook nog besproken worden met de arbeidsdeskundige en daarna nog met de verzekeringsarts, maar omdat ze in de eerste mail geantwoord had dat ze er binnen 2 weken op terug zou komen was dit telefoontje. Inmiddels waren er al 3 weken om (09-11 dateerde de mail).

Omdat mijn geval dus nog niet besproken was had ze toch al wel goed nieuws voor mij. Ik krijg voor nu een ontheffing van sollicitatieplicht!! Voor NU, tot alle dames en heren zich gebogen hebben over mijn geval.

Overwinningsgevoel 

Ik heb een klein beetje een overwinningsgevoel. Ik juich nog niet te vroeg hoor want het is en het blijft het UWV.

Ik vroeg nog wel aan deze dame wat het betekent als ik definitief sollicitatie ontheffing zou krijgen. Want dan keer ik naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer terug naar de arbeidsmarkt. Dan zal er een herkeuring en herbeoordeling plaats gaan vinden. En gezien de looptijd van mijn dossier, mijn NAH en sollicitatie verleden zit dat er wel aan te komen.

Mijn dossier (mijn geval) is dus nog niet gesloten, voor nu ben ik een bespreek geval.

Liefs,
Just me, Monique