Rob | Het even is uit mijn leven

Rob | Het even is uit mijn leven

Rob schreef een boek over zijn ervaringen rondom zijn hersenbloeding: Het even is uit mijn leven. De blogposts die worden gedeeld op Hersenletsel.nl zijn dan ook gebaseerd op de hoofdstukken uit Robs boek. Deze blogpost staat in het teken van zijn veranderde leven.

Ik doe nog even een andere jas aan, laat jij nog even de hond uit, ik moet nog even een boodschap doen, nog even een bakkie koffie. Zomaar een paar opmerkingen die wij dagelijks maken. Het woordje even gebruiken we maar al te vaak, zonder ons dat te realiseren. Al die kleine activiteitjes en bezigheden die we ‘even’ doen lijken zich te kenmerken door een sterk geautomatiseerd gedrag en een ogenschijnlijk grote mate van vanzelfsprekendheid. 

Als ik nog even naar de wc ga, denk ik echt niet na over alle handelingen of de volgorde ervan. Nu moet ik echt tientallen handelingen doen die mijn volle aandacht vragen. ’s Nachts is dat nog een graadje erger, omdat ik aan bed gekluisterd ben en met één hand het urinaal en mezelf moet sturen. Om nattigheid te voorkomen is het dan wel zaak op tijd te beginnen met dit proces. 

Het is 10 dagen na mijn hersenbloeding en ik kan niet veel meer, laat staan even. Elke beweging die ik wil maken kost mij moeite en vraagt volledige concentratie en gerichte aansturing van mijn spieren. Daarbij doen de spieren aan mijn linkerkant niet eens meer mee, wat dus een enorme aanpassing vergt. 

De meest basale activiteiten en bewegingen kosten enorme inspanningen en zijn ineens allesbehalve vanzelfsprekend. De automatische piloot is pleite. Oftewel; het ‘even’ is uit mijn leven. Vanaf nu begin ik opnieuw, vanaf nul. 

Wil je Robs boek lezen? Bestel dan een of meer exemplaren van zijn boek door een mail te sturen naar hetevenisuitmijnleven@gmail.com. Rob heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en stuurt het graag naar je op voor €15,- inclusief verzendkosten!