Rob | Links is met reces

Rob | Links is met reces

Rob heeft een boek geschreven over zijn ervaringen rondom zijn hersenbloeding: Het even is uit mijn leven. De blogposts die worden gedeeld op Hersenletsel.nl zullen dan ook gebaseerd zijn op de hoofdstukken uit Robs boek. Deze blogpost gaat over dat Robs linkerkant is uitgevallen.

Dat de toekomst er anders uit gaat zien is een redelijke understatement. Die toekomst heb ik ook maar gedeeltelijk in de hand. Ik moet mijn beperkingen leren kennen voor ik mijn mogelijkheden kan bepalen. Op basis van “uitval van één helft van mijn lijf” kan ik geen acties of doelen stellen. Ik zal ik dus gedetailleerder moeten bepalen waar ik invloed op kan hebben en waarop niet.

Mijn uitval is zeer exact

Ik kan letterlijk een lijn kan trekken van mijn kruin, over mijn neus, richting mijn navel. Zo exact is de uitval. Alles aan de linkerkant is met reces. Spieren laten het afweten en laten zich niet sturen, mijn mondhoek hangt en mijn linkerwang kan ik niet opblazen. Slikken gaat moeizaam. Het verdikkingsmiddel in mijn drinken moet verslikken voorkomen.

Zelf had ik het niet door, maar zelfs mijn stem is veranderd. Misschien ook wel logisch, omdat je stembanden ook spieren zijn.

Het huidgevoel is zelfs weg, ik voel met links niks meer. Dat betekent dat daar ook geen signalering (warmte en kou bijvoorbeeld) meer wordt doorgegeven. Ik merk al snel dat ook mijn warmtereguleringssysteem is aangedaan. Ik krijg het moeilijk warm, althans dat is wat ik denk. Kan ik alles wat ik denk te voelen eigenlijk nog wel vertrouwen?

Opgesloten

Het is wel even schakelen zo in een bed liggen, eigenlijk niet veel meer kunnen en volledig afhankelijk zijn van anderen. Mijn bedhekjes zitten aan beide kanten omhoog, zodat ik niet uit bed kan vallen. Goed bedoeld als veiligheid, maar voor mij zijn het tralies die me opgesloten houden.

Zodra de verpleegkundigen weg zijn, blijf ik achter, gevangen en niets meer zelf kunnen. De afhankelijkheid is groot en raakt me steeds weer. Ik was zelfstandig en kon me prima redden. En nu? Alles valt of staat bij de mate waarin je zelfbeschikking hebt over je lijf en leven. Mijn invloed is nu geminimaliseerd tot het wachten tot anderen iets met of voor me doen.

Het hele gebeuren past eigenlijk helemaal niet in mijn hoofd. Ik ben altijd een actieve vent geweest en merk dat ik nu gewoon niets meer kan. Mijn verstand heeft moeite met relativeren, ik krijg de logica nog niet op een rij.

Mijn hoofd draait overuren. Hoe heeft het zo kunnen gebeuren? Wat gaat de toekomst bieden en wie zal ik straks nog zijn?

Wil je Robs boek lezen? Bestel dan een of meer exemplaren van zijn boek door een mail te sturen naar hetevenisuitmijnleven@gmail.com. Rob heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en stuurt het graag naar je op voor €15,- inclusief verzendkosten!