Rob | Onder de indruk van Project ‘R’

Rob | Onder de indruk van Project ‘R’

Rob schreef een boek over zijn ervaringen rondom zijn hersenbloeding: Het even is uit mijn leven. De blogposts die worden gedeeld op Hersenletsel.nl zijn dan ook gebaseerd op de hoofdstukken uit Robs boek. Deze blogpost staat in het teken van Robs eerste dagprogramma en Project ‘R’.

Het Roessingh werkt met dagprogramma’s die per week worden opgesteld. Mijn rooster voorziet in een grote diversiteit aan gesprekken en therapieën. Fysio- en ergotherapie liggen voor de hand. Maar ook gesprekken met de psycholoog, de maatschappelijk werker en de diëtist zitten in het programma. En een logopedist. Alles is erop gericht zicht te krijgen op de schade die mijn hersenbloeding heeft veroorzaakt. Zodra dat er is, kan men ook aan de slag met herstelactiviteiten en -oefeningen.

Als ik mijn eerste rooster zie en het aanbod doorneem, ben ik wel onder de indruk. Ik zie meteen allerlei kansen om mezelf te verbeteren. Naarmate ik meer met alle therapeuten te maken krijg, groeit het gevoel dat ik echt aan de slag kan. Niets doen en in bed liggen heeft niet mijn voorkeur, dus als dat minder kan worden, graag.

Tot mijn hersenbloeding was ik projectmanager bij een groot regionaal opleidingscentrum (ROC) met zo’n 20.000 studenten. In mijn werk had ik vaak te maken met deadlines, soms tegenstrijdige doelen, opdrachtgevers met minder realistische verwachtingen of financiële kaders die op gespannen voet stonden met de opdracht. Kortom, ik had dus de nodige uitdagingen. Gezien de fysieke en mentale beperkingen van dit moment is er ook sprake van de nodige uitdagingen en moet ik misschien zelf onderwerp worden van mijn volgende project.

Ik moet dus met mezelf aan de slag, wil ik op tijd tot een acceptabel resultaat’ komen. Het idee vind ik eigenlijk wel uitdagend en vernieuwend. Ik ga ervoor.

Met mijn ervaringen als projectmanager zou ik over voldoende inzichten moeten beschikken om dit proces succesvol af te ronden. Uitdaging is wel dat ik zal moeten wisselen van rol. Ik ben zowel opdrachtgever als uitvoerend projectleider en zal dus frequent met mezelf in gesprek moeten. Maar ik ben er wel uit. Project ‘R’ is een feit en is officieel gestart. Aan de start van een nieuw project gaat altijd een analysefase vooraf. Hierin wordt nauwkeurig onderzocht wat het probleem is en welke oplossing daar het best bij past. Wil ik slagen in mijn nieuwe project, zal ik de huidige en gewenste situatie dus duidelijk moeten hebben.

Met mijn rooster onder mijn kont, rij ik door het Roessingh op weg naar mijn therapieën. De vrijheid die ik ervaar door alleen op pad te gaan, is groot. Ik kan op deze manier het pand verkennen en ontdek de kortste routes naar de oefenzalen en gespreksruimtes. Het gevoel van control komt langzaam terug. Nadat ik mijn slaapkamer verlaat, rij ik richting de lift. Ik verblijf namelijk op de tweede verdieping. Een medebewoonster staat daar te wachten en heeft het knopje al ingedrukt. Omwille van de sociale verbinding en om de stilte enigszins te verbreken, vraag ik haar waar ze naartoe gaat. Het is even stil en dan zegt ze dat ze dat niet weet.

Haar rooster ligt op haar schoot, maar is dichtgevouwen en ziet er ongebruikt uit. Mijn rooster is ondertussen een vodje geworden. Ik kijk er minstens elk uur op en de nieuwigheid van het A4’tje er wel van af. De vrouw vertelt dat er een vrijwilliger komt die haar naar haar therapie zal brengen. Die mogelijkheid biedt het Roessingh namelijk ook. Een groep vrijwilligers haalt en brengt de patiënten op en brengt ze naar hun bestemming. Een mooie faciliteit voor mensen die dat zelf niet kunnen. De enigszins passieve houding van de vrouw bij de lift roept verbazing bij me op. Hoewel ik niet kan en wil oordelen over haar capaciteiten of beperkingen, voel ik wel een soort weerstand ontstaan. Weerstand tegen de afhankelijkheid die ik niet wil.

Het voorval, hoe simpel ook, heeft veel indruk op me gemaakt en komt vaak in mijn gedachten terug. Dat ik die verbazing en weerstand nog steeds voel, geeft een zekere intensiteit en prioriteit aan. Tegelijkertijd realiseer ik me dat mijn behoeftes en mogelijkheden blijkbaar anders zijn. Daarmee vormen ze belangrijke variabelen in mijn Project ‘R’.

Wil je Robs boek lezen? Bestel dan een of meer exemplaren van zijn boek door een mail te sturen naar hetevenisuitmijnleven@gmail.com. Rob heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en stuurt het graag naar je op voor €15,- inclusief verzendkosten!