Anouk | Tips voor de decembermaand

Anouk | Tips voor de decembermaand

Anouk is een creatieve dertiger die werkt in de reclame-industrie. Zij deelt elke maand een nieuw verhaal. Zo hoopt zij andere jonge mensen te helpen. In deze blogpost deelt ze tips om de drukke decembermaand fijn door te komen.

Vorig jaar december was voor mij een gekke tijd. Na mijn beroerte in maart werkte en leefde ik gewoon door. Ik werkte, deed revalidatie en had er ook nog van alles naast. Maar in oktober haalden de gevolgen van de beroerte mij in. Het bewijs dat als je jezelf en je hoofd niet de rust geeft die het nodig heeft, het op den duur twee keer zo hard terugkomt.

Voor mij was dat dinsdag 4 oktober. In het weekend voelde ik al dat mijn hoofd het niet meer trok, alles was weer aan het tollen. We waren op familieweekend en moesten helaas een paar keer thuisblijven, omdat het niet ging. Na het weekend vond ik dat ik alsnog even leuk mee kon doen met de 3 oktoberfeest (viering van het Leidens Ontzet) , maar dinsdagochtend bij de ergotherapeut brak ik. Het was te veel, alles tolde, ik was moe en alle prikkels waren te veel. Dus besloten we dat het nu echt tijd was om naar 0 te gaan. Stoppen met werken en echt mijn hoofd de rust geven die het verdient.

In december (2 maanden later) was ik er nog steeds niet. Ik werkte wel hier en daar een uurtje, sprak wat meer af met vrienden en ging zelfs weer een beetje daten (dit verhaal volgt in een andere blog). Maar mijn energie en prikkelgevoeligheid was nog behoorlijk aanwezig. Dus met een altijd volle decembermaand op komst en met mij als iemand die het liefst niks mist, moesten mijn ergotherapeut en ik alles verzinnen om december voor mij haalbaar te maken. Die tips en tricks deel ik graag met jullie.

Plan.
De decembermaand staat vol met plannen, maar binnen die plannen valt er ook genoeg te plannen. En dan vooral je rust. Zo vierde ik Eerste Kerstdag bijvoorbeeld bij mijn ouders. Ik zorgde dat ik een trein (rit is ook al 1,5 uur) eerder pakte zodat ik bij mijn ouders, voordat het feest begon, een bijkom-dutje kon doen. Ook bleef ik bij ze slapen, zodat ik naar bed kon als mijn batterijtje op was.

Spreid je energie pieken.
Sinterklaas (met familie en ook met vrienden), kerstborrels, Eerste en Tweede Kerstdag, oud en nieuw. December zit snel vol, vooral als je overal naartoe wilt. Dus probeer de momenten die veel energie kosten en veel prikkels hebben te spreiden waar dat kan. Bij mij waren Eerste en Tweede Kerstdag vooral in de avond, dus zorgde ik ervoor dat de rest van de dag leeg bleef. Viering met vrienden en familie plan je vaak samen, dus zorg dat ze niet in dezelfde week vallen. Zo heb je genoeg tijd om op te laden.

Laad op hoe en waar je kan.
Voor iedereen is opladen anders, voor mij was het toen vooral slapen. Nu ben ik er ook achtergekomen dat meditatiemuziek luisteren met m’n koptelefoon op ook al helpt. Ik mediteer dan niet, maar het maakt mijn hoofd rustig. Slapen inplannen is wel te doen (ik slaap makkelijk op veel plekken). Maar ook rustdagen voor en na grote events zijn superbelangrijk. Dat doe ik nu nog. Zelfs na een vakantie plan ik een extra dag in om bij te komen.

Niet gaan of even gaan is ook een optie.
Dit is iets waar ik zelf niet zo goed in was, maar wel beter in ben geworden. Door mijn beroerte heb ik best veel dingen moeten missen waar ik eigenlijk heel graag bij was geweest. Werkfeestjes, festivals en andere feestjes (naar veel gelukkig ook wel geweest). Vorig jaar december had ik rond mijn werkkerstfeest niet zo heel goed gepland. Maar eigenwijs dat ik was, wilde alsnog gaan. De dag van het feest had ik een tattooafspraak (waar ik al maanden naar uitkeek), maar het zou mij sowieso wel lukken om daarna naar het feest te gaan. Niet dus. Ik liep de tattooshop uit en voelde gelijk: ik ben weer kneiterhard over een grens gegaan. Dus in de trein met pijn in het hart collega’s geappt dat ik niet zou komen.

Dit zijn tips die voor mij werken, maar ik weet heel goed dat het niet voor iedereen werkt en waar punt vier meer de regel is dan de uitzondering. Als dat zo is, wil ik meegeven dat je zelf de slinger kan ophangen, letterlijk. Moet je een diner missen? Bestel lekker eten. Moet je een feestje missen? Doe iets anders waar je blij van wordt en zo zijn er nog 100 andere manieren hoe je, zelfs als je koppie niet wil, er toch een klein feestje voor jezelf van kan maken.

Ik wens iedereen heel fijne feestdagen of ze nu groots of klein zijn.