Feestdagen

Feestdagen

Zoals wellicht bekend is, kunnen de feestdagen voor mensen met hersenletsel een obstakel van jewelste zijn. De drukte, de flikkerende lichtjes, de ‘gezellige’ familiebijeenkomsten, het is allemaal too much. Daar komt dan ook nog bij dat veel mensen vrij zijn en de structuur in die dagen ver te zoeken is. Ik worstel daar al jaren mee en het enige dat me overeind houdt, is dat het vanzelf weer januari wordt. Daarvan gebruik ik meer dan de helft om uit te hijgen en bij te komen.

Wat Sinterklaas betreft, wordt het een beetje lastig. We hebben nog een gelovig kleindochtertje en gezien corona, zullen we creatief moeten zijn om te zorgen dat die volgend jaar nog gelovig is. En ik moet eerlijk bekennen, ik ‘voel’ daarom dezelfde spanning als zij.

Sinds vorig jaar heb ik een andere tactiek als het gaat om Kerstmis. Halverwege november komt ‘The Christmas station’ weer on air. Sky Radio bracht me op een idee. Dus over een paar weken ga ik luisteren naar kerstmuziek, brand ik thuis kaarsjes, ik steek wierrookstokjes aan met de toepasselijke naam ‘Holy Night’ en ik geniet. Helemaal alleen, in alle rust. Of ik duik onder een dekentje op de bank en lees in mijn digitale bijbeltje het Evangelie van Lucas 2: 1-40: de geboorte van Jezus. Geen lichtjes, geen mensen om me heen, alleen met waar het om gaat, 2020 jaar geleden gebeurd. Dat is voor mij pure kwaliteit van leven op dat moment. Half december ben ik dus klaar met mijn Kerst.

Maar… het wordt natuurlijk wel gewoon 25 en 26 december. Tegen die tijd hoop ik genoeg opgeladen te zijn om deze dagen door te kunnen komen zonder noemenswaardige problemen. Nu, in deze coronatijd, zal het wel eens heel anders kunnen gaan verlopen. Ik verwacht geen grootse kerstvieringen met familie. En als die er wel mogen zijn, moet ik nog maar eens zien of ik daar bij wil zijn, met mijn onderliggende kwalen. De tijd zal het leren. Ik heb geleerd, in de tien jaar hersenletsel, dat ik goed voor mezelf moet zorgen. Het lastige is dat ik toch ook gewoon mee wil blijven doen, tegen beter weten in. Als ik alle tips lees, weet ik het allemaal wel, maar daar ook iets mee doen, is een ander verhaal.

Als klap op de vuurpijl komt dan ook Oud en Nieuw nog na het Kerstgebeuren. De avond kom ik wel door, is altijd leuk met een klein, mooi gezelschap, maar… oudejaarsdag zelf is een crime, aangezien men hier de gewoonte heeft om in de middag, net tijdens mijn eerste slaapje, te beginnen met carbidschieten. Dat gaat door tot en met mijn tweede slaapje. Dat is dus een punt van zorg. Van latere zorg dit jaar, want door corona zou dit probleem wel eens opgelost kunnen worden, voordat het er überhaupt is. Ik maak me er nog geen zorgen om. Zoals hierboven al gezegd, het wordt vanzelf januari. Houd moed. Ik wens u allen fijne dagen toe en een gezond, goed en voorspoedig nieuw jaar.

Arnie Craninckx

In Hersenletsel Magazine (HM) 04 2020 schreef Arnie Craninckx van team Ervaringsdeskundigheid van Hersenletsel-uitleg samen met Monique Lindhout van Hersenletsel.nl een artikel met tips om de Decembermaand door te komen als je last hebt van overprikkeling. Op verzoek van de redactie van HM schreef Arnie Craninckx ook dit persoonlijke ervaringsverhaal.

 

 

 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay