Martin Mens

Martin Mens

Columnist Martin Mens wist als acteur en theatermaker heel goed hoe je kunt communiceren zonder taal. Hij kon niet vermoeden dat hij die vaardigheid nog eens nodig zou hebben vanwege afasie. In 2008 kreeg hij een licht hartinfarct. Daarvan knapte hij goed op en al snel was hij weer aan het werk. Maar toen raakte een bloedpropje los uit het hart en veroorzaakte een herseninfarct. Het gevolg was afasie.

Martin weet veel over hersenletsel en vooral wat afasie is. In zijn geval is dit niet alleen niet praten, maar ook, ‘niet begrijpen’ of ‘niet binnenkomen’. Dat is niet doof. Dat is écht iets anders.

De afgelopen 10 jaar werkte hij als vrijwilliger bij het Afasiecentrum Flevopolder ’t Gooi e.o. : “Er zijn veel mensen  die er slechter uit komen dan ik “. Martin heeft een stichting opgezet ‘Afasietheater’ en hij geeft drama  aan afasiemensen. Hij maakte een voorstelling met klanken getiteld ‘Het cadeau’.

Drama voor afasie, is vooral ‘communicatietraining’. Communicatietraining via drama, spel, en mime. Martin heeft  een ‘mimekwartet’ gemaakt (te bestellen bij Hersenletsel.nl). Een spel en een leermiddel voor  beweging, mime . Beweging, lichaamstaal en mime,  “voor wat je niet kunt zeggen”. Hij heeft columns geschreven over zijn avonturen met afasie voor Hersenletsel Magazine en de Praatkrant (periodiek van de Afasie Vereniging Nederland).