Op vakantie als je hersenletsel hebt? Tips van ervaringsdeskundige Monique van der Stoep

Op vakantie als je hersenletsel hebt? Tips van ervaringsdeskundige Monique van der Stoep

Komende week ga ik op vakantie. Heerlijk zullen de meeste mensen zeggen, maar lotgenoten met NAH hoor ik al denken…pfff, mij te vermoeiend, te veel stress, te veel prikkels, weg structuur, weg ritme, al die indrukken, ik blijf veel liever thuis. Geloof mij dit ervaar ik ook zo en toch ga ik. Waarom?

Ik wil nog graag mee doen met het “normale” leven. Alles wat ik thuis doe kan op vakantie ook tenzij je extreem gaan bergbeklimmen of zo, maar gewoon een weekje een huisje, camping of hotel.Met een aantal tips ( die voor mij werken) hoop ik andere lotgenoten ook te helpen om eens op vakantie te gaan.

Maak een inpaklijst.

Op internet zijn er genoeg inpaklijsten te vinden. Doe het samen met je partner of alleen. Voor mij geldt dus: alleen. En ik pak alleen mijn eigen spullen. Per categorie maak je een lijst; kleding, toiletspullen, medicijnen, papieren, boodschappen enz. en tijdens het inpakken streep je door wat je hebt ingepakt.

Begin op tijd.

Ik heb last van uitstel gedrag, niet handig om alles de dag van te voren te doen. Zorg dat je voldoende medicijnen op voorraad hebt. Zorg voor een geldig paspoort ( indien je naar buitenland gaat). Leg kleding die een week van te voren schoon is en mee moet alvast apart. Toiletspullen koop ik de week ervoor, papieren print ik uit en heb ik op mijn mobiel ( controle freak).

Maak een planning.

Als je thuis met een weekplanning werkt, maak die dan ook voor op vakantie. Voor je activiteiten, boodschappen, rust momenten. Vakantie is voor ontspanning maar ook voor spontane uitstapjes. Spreek van te voren bijvoorbeeld af: ‘s morgens een activiteit en ’s middags rust. Of de ene dag op pad, de andere dag niks. ‘We zien wel’ werkt voor mij niet, dan gebeurt er vaak helemaal niets. Dus de grote “dingen” staan bij ons vast.

Verdeel taken.

Verdeel de taken. Je partner ( en eventuele kinderen)  kunnen echt hun eigen spullen inpakken. Zijn je kinderen te jong hiervoor doe het dan samen. Maak afspraken over wie er rijdt (indien je nog mag/kan auto rijden natuurlijk). Ook tijdens je vakantie geeft het rust als de grote taken verdeeld zijn. Denk aan klussen als boodschappen doen, afwassen, de was doen, koken etc.

Eten op vakantie. 

Als je naar een huisje, camping of bungalow gaat kan je de eerste nodige boodschappen van thuis meenemen of maak alvast een lijstje thuis wat er de eerste dag gehaald moet worden. Laat je partner (met de kinderen) de boodschappen doen dan kan jij even rusten.

Indien je in een hotel verblijft heb je deze stress niet. In een restaurant kan je om een rustig tafeltje vragen, waar niet iedereen 10x langs loopt. Ik zoek zelf vaak een tafel aan de buitenkant, zodat niemand achterlangs loopt. Wel kijk ik graag de menigte in ( weer die control freak).

Vermijd drukke plekken. 

Ik hou ervan, volle terrasjes, drukke stranden, restaurants, pretparken, dierentuinen. Hoe meer mensen hoe gezelliger….alleen nu vréét het energie, zoveel lawaai, prikkels, geluid, geuren, kleuren en wat allemaal nog meer. Niet doen dus!

Een picknick met partner ( en kinderen) op een mooie plek is ook leuk. Loop een stukje verder van de drukte op het strand of ga de duinen in. Een pretpark…laat het aan je partner over met de kinderen of ga zo vroeg mogelijk op de dag. Hetzelfde voor de dierentuin of andere “pret” parken. Er zijn genoeg rustigere uitjes, fietsen, wandelen, varen.

Weet waar je heen gaat.

Weten waar ik terecht kom geeft mij rust. En weten hoe lang het rijden/reizen is. Op internet kan je dit allemaal al uitzoeken en heb je al met een aantal voorwaarden rekening gehouden. Ik probeer mijn voorkeur vooraf, bij het boeken al, aan te geven. Een rustige plek zodat geluidsoverlast van bijv. speeltuin, zwembad, wegen zo minimaal mogelijk is. Ook in een hotel vraag ik om een kamer die niet naast een trappenhuis of lift ligt.

Geniet vooral.

Ook al weet ik dat de week voordat ik ga mij veel onrust en prikkels geeft: ik kijk er ook naar uit. Ja, dat vreemde bed slaapt waardeloos de eerste nacht, maar ach ik slaap thuis ook wel eens slecht. Thuis kan het ondanks een strakke planning ook totaal anders lopen en dan dealen we er ook mee. Zo kijk ik ook naar mijn vakantie. Ik probeer te plannen wat er te plannen valt en verder laat ik het gebeuren.

Plan je dagen niet te vol! Het is vakantie, niets moet alles mag. 

Probeer alles even heerlijk los te laten, geniet van de zon op je huid, hang je hele middag in die hangmat, lees in één ruk dat boek uit, luister de hele dag je favoriete muziek, wandel, zwem…. Laat alles even los en ontspan.

Fijne vakantie gewenst allemaal! Monique van der Stoep, regio-ondersteuner en ambassadeur regio Zuid-Holland, Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl