Willy: Kracht uit spiritualiteit is de engel in mijn kerstboom

Willy: Kracht uit spiritualiteit is de engel in mijn kerstboom

De engel in mijn kerstboom? Dat kan heel veel zijn. Mijn therapeut, die mij altijd weer opvijzelt. Lieve mensen die er voor me zijn, gewoon zomaar, of als ik iets niet kan. De natuur waar ik gelukkig weer van kan genieten. Maar de engel die ik voor deze inzending heb gekozen is de kracht die ik sinds het ongeluk haal uit spiritualiteit.

Tien jaar geleden reden mijn man Anton en ik tijdens een vakantie samen op één motor. Die middag werden we op onze eigen weghelft aangereden door iemand die in slaap was gevallen. Anton was op slag dood. Iets wat ik pas vernam na een week of zes toen ik wakker werd uit een coma. Onze lieve kinderen en kleinkinderen wáren er al die 8 maanden voor me, die ik in ziekenhuizen ver weg en het revalidatiecentrum in Nijmegen heb moeten doorbrengen. En toen mocht ik, een paar dagen voor kerst, naar huis: een leeg huis.

Mijn leven stond op zijn kop! Letterlijk álles was anders! En dat zomaar ineens! Er was zoveel afscheid en zoveel rouw. Het één kwam door het ander in de verdrukking. Ik heb  geen afscheid kunnen nemen van mijn grote liefde met wie ik bijna 40 jaar getrouwd was. En hoe ga je dán verder, terwijl je NAH hebt?

Ik was in eerste instantie halfzijdig verlamd maar momenteel kan ik met een stok een aantal meters lopen en eventueel een paar honderd meter met een rollator. Daarnaast heb ik NAH. De helm was prima, maar mijn hersenen zijn zó heen en weer geschud binnen de schedel, dat ik naast een stevige whiplash ook 4 hersenbloedingen had. En dán komt het moment waarop je invulling/zingeving moet vinden voor je nieuwe leven.

Ik was altijd erg geïnteresseerd in de werking van hersenen en in psychologie. Had daar ook veel boeken over gelezen. Lezen doe ik nog steeds graag, alleen gaat het nu langzamer en niet zo lang. Maar met YouTube kun je gelukkig ook veel kennis vergaren en bijvoorbeeld ook naar bergwandelingen kijken. We wandelden graag en veel in de natuur en  met name in de bergen.

Ik ben gelovig opgevoed maar heb het geloof van de kerk lang geleden losgelaten. Wél geloof ik in een grote macht. Eigenlijk geloof ik dat we dat allemaal sámen zijn! Hoe meer saamhorigheid en liefde er is tussen ons, hoe gelukkiger we zijn. Het draait niet om geld, niet om carrière, niet om materiële dingen, niet om rangorde of wat dan ook. Het gaat om liefde, om aandacht voor elkaar, om saamhorigheid. In het begin van mijn NAH vergat ik vaak aandacht aan anderen te geven. Daar let ik nu op.

Ik lees en kijk veel over de kracht van spiritualiteit: over hoe ik zélf mijn leven en de beleving ervan kan bepalen. Ik leer daarbij ook van de levensvisie van anderen. Dit geeft mij de kracht om door te gaan.

Willy Smits.

Foto: gemaakt door Anton Smits. (bergwandelen was mijn grootste hobby)