De richtlijn voor licht traumatisch hersenletsel (LTH) in de acute fase is herzien. Deze richtlijn is bedoeld voor patiënten — zowel volwassenen als kinderen — die hersenletsel hebben opgelopen door een ongeval en in het ziekenhuis worden gezien na verwijzing door de huisarts of ambulancezorg. De herziening is uitgevoerd volgens de huidige standaardmethodiek.
Wijzigingen ten opzichte van de vorige richtlijn
De vorige richtlijn was ontwikkeld volgens de EBRO-methodiek, terwijl nu de GRADE-methodiek wordt gehanteerd, die momenteel als standaard geldt. De bestaande modules zijn herzien op basis van nieuwe inzichten uit de praktijk, internationale richtlijnen en recente literatuur. Daarnaast zijn er twee nieuwe modules toegevoegd op basis van praktijkknelpunten:
- Welke patiënten moeten worden teruggezien na ontslag?
- Wat zijn de indicaties voor een MRI-scan van de hersenen bij poliklinische diagnostiek?
Focus van de nieuwe richtlijn
De herziene richtlijn richt zich onder andere op de volgende thema’s:
- Opvang op de SEH en opname in het ziekenhuis
- Indicaties voor een CT-scan van de hersenen bij volwassenen en kinderen
- Couperen van stollingsbeïnvloedende medicatie
- Adviezen bij ontslag
- Herbeoordeling van patiënten na ontslag
- Indicatie voor een MRI-scan bij poliklinische diagnostiek
- Organisatie van zorg
Totstandkoming van de nieuwe richtlijn
Het initiatief voor deze herziening komt van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). De richtlijn is ontwikkeld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers uit alle relevante beroepsgroepen. Door de deelname van onze vereniging, Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, is het patiëntenperspectief meegenomen in elke stap van het proces. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid in afstemming met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De financiering is verzorgd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).
Op weg naar betere zorg bij licht traumatisch hersenletsel
Namens Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl zijn wij blij dat we het patiëntenbelang hebben kunnen behartigen tijdens de herziening van deze richtlijn. Het is voor ons van groot belang dat de ervaringen en behoeften van mensen met licht traumatisch hersenletsel worden meegenomen in de medische besluitvorming. Wij hopen dat deze herziene richtlijn bijdraagt aan betere herkenning, beoordeling en nazorg voor patiënten in de acute fase, en zo een impuls geeft aan de kwaliteit van zorg.