Doneer Je Ervaring ๐—ฅ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ | ๐—œ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ท๐—ฒ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ, ๐—ต๐—ผ๐—ฒ ๐—ถ๐˜€ ๐—ผ๐—ณ ๐˜„๐—ฎ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ท๐—ผ๐˜‚?

logo hersenletsel
28 maart, 2023
Hersentumor contactgroep

๐—ฅ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ | ๐—œ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ท๐—ฒ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ, ๐—ต๐—ผ๐—ฒ ๐—ถ๐˜€ ๐—ผ๐—ณ ๐˜„๐—ฎ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ท๐—ผ๐˜‚?

Enige tijd geleden hebben we in onze Facebook groepen een oproep gedaan om mee te doen aan de Doneer Je Ervaring enquรชte onder naasten.
Naasten van lotgenoten met een hersentumor ย geven aan dat ze het erg zwaar hebben.ย  Bijna 100% geeft aan zich eenzaam te voelen, niet begrepen te voelen door omgeving (zeker als het allemaal wat langer duurt), machteloos, moe, bang om naasten te verliezen, zich sterker te houden dan zich voelen, slecht voor zichzelf te zorgen en zelf angst te hebben om kanker te hebben/te krijgen. Ze hebben het zwaar omdat ze hun leven aan de situatie van hun naasten aanpassen. Aantal geeft daarbij aan dat ze het mede zo waar vinden vanwege de karakter wijzigingen. Men voelt zich schuldig om zelf iets leuks te doen. En men wordt vaak geconfronteerd met problemen werk/studie/school. En men wordt vaak geplaagd door financiรซle zorgen.
Hieronder volgt het bericht van NFK over de algemene uitkomsten van het onderzoek:
โ€œAlles draait om de partner, ziekenhuisbezoek, omgaan met de onderzoekuitslag, informeren van de kinderen, familie. Omgaan met de reacties van anderen, de boel draaiende houden; emotioneel en fysiek een enorme inspanning. Gedaan met liefde, maar het was wel zwaar.โ€
Een tijdje geleden deden wij een oproep aan iedereen die een partner, ouder, kind, vriend(in) of andere naaste is of was van iemand met kanker. 3171 naasten van mensen met kanker vulden onze vragenlijst in. De resultaten delen we graag met je.
Ruim de helft van de naasten van mensen met kanker past zijn of haar leven helemaal aan, aan dat van hun naaste met kanker. Hoewel bijna alle naasten het fijn vinden om er voor hun dierbare te zijn, is de meerderheid ook bang om hun naaste te verliezen, voelt driekwart zich machteloos en twee derde houdt zich sterker dan dat ze is. Daarnaast geven bijna alle naasten (92%) aan zelf ook iets nodig te hebben, zoals een luisterend oor.
Ben jij naaste van iemand met kanker en ben je op zoek naar informatie, lotgenotencontact of professionele ondersteuning?
โžก๏ธBekijk dan hoe de kankerpatiรซntenorganisaties jou kunnen helpen: https://nfk.nl/aangesloten-organisaties
โžก๏ธOntdek ook welk Centrum voor leven met en na kanker bij jou in de buurt zit: https://ipso.nl/ipso-centrum/
โžก๏ธOf kijk voor informatie op kanker.nl/naasten
Wil je meer weten over de uitkomsten van deze peiling? https://bit.ly/3n8fAOd