Even voorstellen: Emma Susan van den Berg

Even voorstellen: Emma Susan van den Berg
4 oktober, 2021
Noord-Brabant

Wij introduceren onze voorzitter van de werkgroep “Jongeren met NAH’ voor de regio Noord-Brabant:

Emma Susan van den Berg is 21 jaar en woont in Goudriaan.

Emma Susan was 14 jaar oud toen ze ten val kwam tijdens een dansles op school. Daarbij kwam ze op haar hoofd terecht en hield daar blijvende hersenschade aan over. Het lukte haar daardoor niet om haar school af te maken. Ook de poging HAVO voor Volwassenen mislukte, omdat ze geen ondersteuning kreeg die ze daarbij wel nodig had. Ze volgde een fotografieopleiding welke ze wel met resultaat kon afronden. Nu doet ze wekelijks fotoshoots en werkt ze parttime in de horeca.

Op haar 18e deed ze mee aan een Spinning-actie, met als doel Hersenletsel.nl. Hierdoor kwam ze in contact met Lies Bonsang, regio-ondersteuner van de patiëntenvereniging. De opbrengst van deze Spinning-actie werd gebruikt om activiteiten speciaal voor jongeren op te zetten. Deze groep in Giessenburg bestaat nog steeds. Dat was de eerste stap, want naast het NAH-ambassadeurschap heeft ze deze zomer haar “Train de Trainer” certificaat behaald en ligt de inzet van Emma Susan naast o.a. de regio Zuid-Holland en Vijfheerenlanden vanaf september ook in de regio Noord-Brabant. Ook daar is ze namelijk voorzitter van de werkgroep ‘Jongeren met NAH’ geworden.

Emma Susan vertelt enthousiast: “Werken met de jongeren met NAH (18-30 jaar) is erg leuk, je krijgt veel interactie terug. Dat komt ook mede door mijn eigen ervaring. Jongeren kunnen zich daar best alleen in voelen, want hersenletsel associeert toch voornamelijk met ouderen. Er wordt onder jongeren weinig over gesproken, ze begrijpen het ook bijna niet. En dan overkomt het ze. Moeten ze het een plek kunnen geven, maar moeten er ook over kunnen praten en toch zichzelf kunnen zijn”.

De eerste informatiebijeenkomst voor ‘Jongeren met NAH’ is altijd met ouders of begeleiders. Tijdens deze avond gaan ze in gesprek met de jongeren en bekijken waar hun behoefte ligt. Aansluitend volgt er lotgenotencontact, bijvoorbeeld een inloopochtend. Voor Noord-Brabant staat de eerste bijeenkomst inmiddels gepland op 10 november in Tilburg.

“Op mijn leeftijd had ik heel erg de behoefte aan datgene wat ik nu doe voor jongeren met NAH. Voor mij is dat te laat, maar ik ben blij dat ik dit nu voor anderen kan doen. Ik had niet verwacht dat ik dit allemaal zou kunnen doen. “Mijn inzet voor Hersenletsel.nl geeft me ook veel voldoening. Ik ben blij met waar ik nu sta en wat ik allemaal kan. En ik ben blij met wie ik nu ben!”