Festivals bezoeken met NAH: zo lukt dat beter

Festivals bezoeken met NAH: zo lukt dat beter
15 april, 2024
Landelijk

Het festivalseizoen komt dichterbij en de meeste kaarten zijn al in de verkoop of zelfs al uitverkocht. Daarom deelt onze vaste blogger Anouk tips om te genieten van festivals en concerten, ook als je leeft met NAH.

Concerten

Als het mogelijk is, raad ik ten eerste aan zitplaatsen te nemen. Zelfs als je, zoals ik, prima een paar uur op je benen kunt staan. Voordeel nummer 1 van een zitplaats is dat je een vaste plek hebt, waardoor je niet ver voor het begin van een concert binnen hoeft te zijn voor een goede plek. Daarbij kun je, als het nodig is, tijdens het concert een bijkom-plek zoeken, bijvoorbeeld op de gang of op de WC. Kies daarom ook, als je de luxe hebt, een plek langs het gangpad.Ik moet zeggen dat ik zelf meestal wel een staplek kies, maar dat is omdat ik weet dat ik het aankan. En ik zorg ervoor dat ik de dag erna mijzelf tijd geef om te herstellen.

Oordopjes meenemen

Dit geldt voor zowel concerten als festivals (en eigenlijk alle lawaaierige plekken): zorg voor goede oordopjes. Je hebt veel verschillende soorten, de één beter geschikt dan de ander. Doe hiervoor je research. Zo heb ik oordopjes (van het merk Loop) die je, als het nodig is, de hele dag op een festival kunt dragen. Deze oordopjes filteren hard geluid, maar ik kan nog wel met mensen praten. En voor live muziek gebruik ik een filter die extra afsluit. Op deze manier kun je op festivals en tijdens concerten wel genieten van de muziek, maar raak je door de oordopjes minder overprikkeld met je NAH.

Festivals bezoeken met NAH

Het eerste festival na mijn beroerte was Lowlands (2 jaar terug). Vorig jaar ging ik naar Pinkpop. Op beide festivals was ik het hele weekend aanwezig. Zoals ik al zei, ben ik vaker geweest (voor mijn beroerte). Hierdoor weet ik waar ik aan toe ben en kan ik goed voor mezelf inzien wat kan. Als je nog nooit naar een festival ben geweest, raad ik aan eerst een keer een dag te gaan als je NAH hebt. Mijn grootste tip is plannen en dat gaat makkelijker als je al een keer geweest bent. 

Ik neem je mee in hoe ik dat heb aangepakt.

Ga niet met een te grote groep 

Maar ga ook zeker niet alleen. En als je wel met een grotere groep gaat, focus je dan op een paar mensen of een buddy en laat één persoon of iedereen weten wat er met je aan de hand is en wat ze voor je kunnen doen als het niet gaat. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat een feestje op mijn werk veel zwaarder voor me is, omdat ik me op iedereen wil focussen. Pinkpop en Lowlands zijn voor mij veel makkelijker, omdat ik mij enkel focus op mijn groepje mensen, en daardoor dus niet op al die mensen op het festival.

Camping

Dit is de plek waar je echt kunt opladen, soms zowel in de nacht als voor een dutje. Bij Lowlands zijn alle campings op zich op loopafstand en als je echt mindervalide bent, is die camping heel dicht bij de ingang. Ik stond ongepland op een verdere camping (voor de kenner: camping 7), maar dat vond ik achteraf heel fijn. Het was wat verder lopen, maar daardoor overdag een stuk rustiger en heel geschikt voor een dutje. Bij Pinkpop had ik het geluk dat ik met een groep was die bestond uit allemaal mensen die voor iets meer rust en luxe wilden gaan. Daarom stonden we niet op een festivalcamping, maar op een camping in de buurt. Met betere voorzieningen (zelfs een zwembad) en het was heerlijk rustig in de avond. Nadeel: te ver weg voor een dutje, maar je hebt dus wel een goede nachtrust.

Plan je dag rond de festivalplanning

Bijna alle festivals komen een paar weken van te voren met een tijdschema met wanneer wat is en een plattegrond van de voorzieningen. Hiermee kun je dus heel goed voor jezelf rustmomenten en rustplekken zoeken. Lowlands was in een periode dat ik mijn eigen grenzen en signalen nog niet heel goed kende en ik ook nog bij de revalidatie liep (en dus ook een ergotherapeut had). Het belangrijkste voor mij bij Lowlands was dan ook echt rust. Ik had een oplaaddag voordat ik naar Lowlands ging en ook daarna. Binnen het tijdschema waren er maar ± 5 acts die ik echt graag wilde zien, de rest was mooi meegenomen. Dus nul druk en haast voor mijn dagelijkse planning.

Als het niet ging, ging ik ergens zitten met oordoppen en zonnebril. Soms was het midden in het publiek op de grond tegen de geluidsbooth aan en soms was dat buiten ergen op een rustig plekje. Doordat ik niet veel wilde zien, kon ik makkelijk een dutje in plannen. Zo had ik 1 dutje perfect gepland tijdens een regenbui en miste ik uiteindelijk niks.

Pinkpop had een drukke planning

Bij Pinkpop was dat net even anders. Het ging al veel beter met me en ik kende mijn signalen en grenzen (en ik was natuurlijk al een keer naar een festival geweest). En daarbij kwam dat het tijdschema vol zat met acts die ik wilde zien en de camping, zoals ik al zei, wat verder was. Dus mijn planning had weinig plek voor opladen. Ik had met mijzelf al afgesproken dat, als het niet ging, ik niet overal vooraan hoefde te staan. Als dat niet genoeg rust gaf, moest ik lief zijn voor mezelf en naar de camping gaan.

Het gaf me rust, omdat iedereen in de groep op het festival wist dat ik NAH had. Ook had ik al aangeven dat het voor mij werkte dat ik dan alleen naar de camping zou gaan. Anders zou mijn hoofd al overuren draaien met het stom vinden dat ik het festival door mijn NAH voor iemand anders verpest. Maar gelukkig was het allemaal niet nodig en heb ik een top festival gehad.

Wees eerlijk en lief voor jezelf

Als je besluit naar festivals te gaan met NAH, weet dan dat het anders kan lopen en dat dat ook oké is. Het is weer een stap, waar je van leert en van groeit. Zo’n festival eist veel van je vooraf, tijdens, maar ook erna. Geef jezelf dan ook de ruimte als er een grens is aangetikt, je die dan ook respecteert. Voor mij was dat echt het belangrijkste om te onthouden voor beide festivals. Ik sprak vooraf met mezelf af dat het oké was om dingen te missen en het ook oké was om eerder naar huis te gaan als het nodig was. Niks is het waard om me daarna nog ellendiger te voelen. Vroeger was het normaal voor mij om brak terug te komen van een festival en dan twee weken hersteltijd nodig te hebben. Nu heb ik niet genoeg batterij om me dat te veroorloven. Dus nu hadden andere mensen met wie ik naar het festival was, bijna dezelfde hersteltijd nodig. Alleen dan van andere dingen ;).

Kleine tips voor het bezoeken van festivals als je NAH hebt

Het herstellen van andere dingen was ook een bewuste keuze die ik maakte. Geen alcohol. Ik drink sowieso niet/weinig, maar bij een festival kies ik ervoor om het helemaal niet te doen. Niet alleen zodat ik niet brak kan worden, maar alles is natuurlijk veel heftiger als je een paar drankjes op hebt of brak bent. 

Verder een tip over wat je meeneemt naar het festivalterrein. Alles waar je daar niet over na hoeft te denken, is mooi meegenomen. Zonder die voorbereiding heb je meer stress en extra denkkracht nodig, die je naast alle prikkels dan nog meer energie kosten. Dus neem dingen mee voor alle weertypes, zelfs als de voorspelling anders is. Denk aan: zonnebril, zonnebrand, pet, kleedjes om op te zitten, poncho, extra sokken en een trui. Neem dingen mee voor kwaaltjes, zoals medicijnen, paracetamol, blarenpleisters en dextro. En, als het is toegestaan, een fles voor water (of een eigen dop voor de flesjes daar).

Oke, dat was hem. Dit is wat mij hielp en helpt om nog steeds naar festivals te gaan, ook nu ik NAH heb. Ik hoop dat mijn tips jullie kunnen helpen. Heel veel plezier, je verdient om weer te genieten. Wees niet te streng voor jezelf.

Wil je vaker tips lezen van blogger Anouk? Lees dan hier haar andere blogs door te kiezen voor ‘Anouk’ in de categorieën.