Henk Nieuwenhuys schrijft over zijn ervaring met blijvend hersenletsel!

Henk Nieuwenhuys schrijft over zijn ervaring met blijvend hersenletsel!
11 augustus, 2020
Landelijk

In het boek Ontwaken uit coma, Leven met hersenletsel, vertelt Henk Nieuwenhuys over zijn ervaring met blijvend hersenletsel, ontstaan na een skiongeluk. Nieuwenhuys schrijft over de ernstige gevolgen van het hersenletsel en hoe hij daarmee heeft leren leven. In Nederland is weinig hulp voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Daarom besluit hij, in zijn eentje, naar China te emigreren. 

Leven met hersenletsel is heel ingrijpend en intensief. Hersenletsel heeft invloed op fysiek, mentaal, emotioneel, intellectueel, communicatief, sociaal, professioneel, financieel en seksueel vlak. Elke dag opnieuw. Na een skiongeluk belandde Henk Nieuwenhuys in coma. Na het ontwaken heeft hij zichzelf opnieuw moeten leren kennen en een manier moeten vinden om in het dagelijks leven met NAH (niet aangeboren hersenletsel) om te gaan. 

Emigratie naar China

Na een schenking van Chinees blauwwit export porselein aan het Shanghai Museum, besluit Nieuwenhuys met zijn collectie mee te verhuizen. Zo komt hij in 2008 in China aan, een vreemd land, met vreemde mensen, een vreemde taal en een vreemde cultuur. Voor Nieuwenhuys is China de beste therapie: om te kunnen functioneren in de Chinese maatschappij, moet hij voor alles nóg meer zijn best doen. In China kan hij niet vertrouwen op vaste gewoontes en principes en moet hij elke dag opnieuw het gevecht aangaan om schijnbaar normale zaken voor elkaar te krijgen. 

650.000 patiënten met NAH

In Nederland zijn er elke dag zo’n 384 mensen  die hersenletsel oplopen door een beroerte, ongeval, hersentumor, (infectie)ziekte of hartstilstand. Naar schatting lopen er in Nederland zo’n 650.000 mensen rond met NAH. NAH is vaak onzichtbaar, maar de problemen waar deze mensen dagelijks mee te maken hebben zijn enorm groot. Met dit boek wil Nieuwenhuys deze mensen een hart onder de riem steken. 

Ontwaken uit Coma, Leven met hersenletsel

Het boek Ontwaken uit coma, Leven met hersenletsel is hier verkrijgbaar. Leden van onze vereniging krijgen 50% korting op de aanschafprijs. De gehele opbrengst van de verkoop van dit boek komt ten goede aan patiëntenvereniging Hersenletsel.nl.