‘Hersenkronkels, theater door mensen met NAH’ is weer begonnen!

 ‘Hersenkronkels, theater door mensen met NAH’ is weer begonnen!
4 november, 2021
Zuid-Holland

Na een geslaagde presentatie voor publiek op 6 oktober hebben we een korte pauze genomen. Zodat er invulling kon worden gegeven aan het workshop programma. In voorbereiding op de repetitieperiode die in januari start volgt de groep in november en december acht workshops. Vier worden gegeven door regisseur Paul Raterman, onder andere over improvisatie, samenspel, rolopbouw en vier door gastdocenten. Allemaal theatermakers die vanuit hun discipline met de groep aan de slag gaan. Spel, beweging, stemgebruik en hoe maak je van jouw verhaal theater, komen aan bod.

Op dinsdagavond 2 november zijn we weer begonnen! Met elkaar hebben we besproken wat er allemaal komt kijken bij het spelen en maken. Wat is er nodig als speler? Fantasie, stem & lichaam, openheid, een regisseur en publiek zijn een paar voorbeelden van wat er allemaal uit de groep kwam. En wat heb je nodig als maker? Een onderwerp of thema, overzicht, creativiteit en spelers werden naar voren gebracht.

In twee tallen zijn er vervolgens korte scenes gemaakt over wat er gebeurde na je ziekenhuisopname of revalidatie. Hier kwamen veel interessante onderwerpen naar voren die uitgewerkt kunnen worden voor in de voorstelling. Betutteling: mensen die alles willen oplossen voor je. Onbegrip of zelfs boosheid vanuit je omgeving, omdat je niet aan verwachtingen voldoet. Maar ook je verloren voelen.

Theater Rotterdam vindt dit een mooi project, de educatie afdeling heeft meegedacht met het vinden van gastdocenten en ze bieden ons in december aan om een aantal voorstellingen te bekijken in de Rotterdamse schouwburg. Deze zijn allemaal gemaakt vanuit persoonlijke verhalen van mensen. Net zoals wij met ‘Hersenkronkels’ doen. Want van kijken naar andere makers leer je ook veel.

‘Hersenkronkels, theater door mensen met NAH’ wordt mede mogelijk gemaakt door Hersenletsel.nl Zuid-Holland, Cultuurconcreet, Humanitas en wijkverzamelgebouw ‘Het Klooster’ aan het Afrikaanderplein. Met dank aan: Monique van der Stoep (regio ondersteuner Hersenletsel.nl ZH), Titia Kitambala (cultuurscout Feijenoord/Afrikaanderwijk) en Marlou Stolk (hoofd educatie Theater Rotterdam)