Lancering Hersenletsel.nl podcast, Europese dag van de Beroerte 2023

Lancering Hersenletsel.nl podcast, Europese dag van de Beroerte 2023
9 mei, 2023
Landelijk

Vandaag is het de Europese Dag van de Beroerte. Het uitgelezen moment om heel tof nieuws met jullie te delen. Wij maken namelijk een podcastserie die zal bestaan uit maar liefst zes podcastafleveringen, en vandaag is de lancering! Vanuit jullie kregen we de vraag om een podcastserie te maken. NAH TV wordt heel mooi gevonden, maar is voor sommige mensen met niet-aangeboren hersenletsel soms te druk of te lang. Daarom is er nu de Hersenletsel.nl podcast die vanaf nu te beluisteren is via Spotify en YouTube.

Een podcastshow voor patiënten en hun naasten

We ontdekten dat er veel podcastshows bestaan, maar er zijn er weinig die echt gericht zijn op mensen met NAH en hun naasten. Dat kan anders, vond ook Monique Lindhout, de directeur van patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Het zaadje was gepland en we zijn blij te kunnen delen dat de podcastserie eindelijk online komt! Met onze podcastshow hopen wij mensen met NAH en hun naasten te kunnen voorzien van informatie, tips en tricks die andere mensen met NAH hebben geholpen in hun herstelproces en om het leven opnieuw vorm te geven.

Naasten hebben een belangrijke rol in de revalidatie

In de eerste aflevering spreken we met cabaretier, acteur en schrijver Viggo Waas. Hij kreeg in 2021 een herseninfarct en schreef hier een boek over met beste vriend Peter Heerschop. Voor ons magazine van dit voorjaar interviewden we hem en bespraken we het belang van naasten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat naasten vanaf het begin bij de revalidatie moeten worden betrokken. Dit helpt de patiënt én de naasten enorm. Patiënten met NAH lijken namelijk sneller te revalideren als zij hulp krijgen van hun naasten.

Luister aflevering 1 van de Hersenletsel.nl Podcast: Een vriendin kan geen moeder worden, een gesprek tussen Viggo Waas & Monique Lindhout over het belang van naasten.

Win-win-win-winsituatie

Hoe zit dat precies met de snellere revalidatie? Als de familie wordt betrokken, ontstaat er een win-win-win-winsituatie. De patiënt heeft een grotere kans op herstel én op behoud van netwerk in de chronische fase. De naasten helpen, groeien mee en groeien toe naar goed ‘omgaan met’ in de chronische fase. Een actief netwerk voorkomt bovendien overbelasting van één van de primaire mantelzorgers. De professionals bereiken in minder tijd betere resultaten en de maatschappij heeft minder zorglast en kosten in de chronische fase. 

Stuur jouw tips of ideeën in

Onze eerste aflevering gaat over de belangrijke rol van naasten. We vragen jullie, mensen met NAH, en hun naasten na te denken over andere onderwerpen. Waar lopen/liepen jullie tegenaan en wat zijn jullie ervaringen binnen het revalidatietraject? Van elkaars verhalen kunnen we leren. Deel vooral interessante onderwerpen met Hersenletsel.nl, zodat we deze kunnen meenemen in volgende afleveringen!

Luister de Hersenletsel.nl Podcast op Spotify.
Kijk je liever? Bekijk dan de Hersenletsel.nl Podcast op YouTube.