Het is bijna zo ver: Europese Dag van de Beroerte 2021!

Het is bijna zo ver: Europese Dag van de Beroerte 2021!
3 mei, 2021
Landelijk

Op 11 mei vindt de jaarlijkse Europese Dag van de Beroerte plaats. Jaarlijks krijgen zo’n 140.000 Nederlanders een niet-aangeboren hersenaandoening; dat zijn er bijna 400 per dag. In bijna een derde van die gevallen gaat het om een beroerte. Totaal leven in ons land ongeveer 650.000 mensen met de levenslange gevolgen daarvan. Een aanzienlijk aantal, dat naar verwachting de komende 20 jaar nog fors zal stijgen. In veel gevallen is niet-aangeboren hersenletsel onzichtbaar. Chronische vermoeidheid, concentratie- en geheugenstoornissen en overprikkeling zie je niet aan de buitenkant. Dat maakt het voor mensen heel moeilijk om uit te leggen wat het betekent om te leven met hersenletsel. Om aandacht te vragen voor deze onzichtbare chronische aandoening organiseert Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl jaarlijks de Europese Dag van de Beroerte. Vanwege de Corona maatregelen zal de dag dit jaar evenals vorig jaar vooral digitaal plaatsvinden met filmpjes van ervaringsdeskundige ambassadeurs via YouTube, Facebook, Instagram en Linkedln. 

Bijzonder boek

Op 11 mei verschijnt een bijzonder nieuw boek: Een leven op zijn kop. Het boek is geschreven door journaliste Trix Broekmans en vertelt over de strijd van Peter d’Hamecourt, bij veel mensen bekend als ‘correspondent in Moskou’ voor het NOS Journaal en het AD (Algemeen Dagblad), om na zijn hersinfarct weer op de been te komen. 

Na zijn pensionering ging Peter in Frankrijk wonen. Daar krijgt hij een beroerte. Leven werd overleven. Hij vocht een taaie strijd om weer overeind te komen. Schrijfster Trix Broekmans vertelt vanuit iedereen een deel van het verhaal: vanuit Peter zelf, vanuit zijn vrouw Zoya, de arts, de therapeut en haarzelf. Dat geeft een goed en herkenbaar beeld vanuit verschillende perspectieven. Professor Erik Scherder, klinisch neuropsycholoog, schrijft in zijn voorwoord: ‘Dit is niet het eerste boek over dit onderwerp en zeker niet het laatste. Maar ik heb nog niet eerder zo indringend het hele proces na een herseninfarct kunnen volgen. Daarom beveel ik dit boek van harte aan!’

Trix Broekmans – Een leven op zijn kop – Peter d’Hamecourt vecht zich terug na zijn herseninfarct, 176 pagina’s. Bestel nu alvast, dan grijp je er in elk geval niet naast. Verzending van het boek, op volgorde van binnenkomst van bestellingen, vanaf 17 mei!

Prijs: € 19,95 (exclusief € 4,20 verzendkosten). Leden van de patiëntenvereniging krijgen 50% korting op de aanschafprijs van het boek.