Journalist en schrijver Peter d’Hamecourt overleden

Journalist en schrijver Peter d’Hamecourt overleden
4 december, 2023
Landelijk

Ons heeft het treurige nieuws bereikt dat Peter d’Hamecourt dit weekend op 77-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand. Peter was journalist en schrijver en woonde sinds zijn pensionering in Frankrijk.

Onze vereniging presenteerde op 11 mei 2021 het boek ‘Een leven op zijn kop’, waarin vriendin en journaliste Trix Broekmans beschrijft hoe Peter in 2018 een herseninfarct kreeg en vervolgens een taai gevecht leverde om weer op de been te komen. In het voortraject en rond de publicatie hadden we frequent contact met Peter: per mail, telefonisch en, toen hij naar Nederland kwam voor de publicatie van zijn boek, in het echt.

Peter reisde in mei 2021 voor het eerst sinds zijn infarct weer alleen van Bordeaux Airport naar Schiphol. Die reis was de zoveelste mijlpaal in het hersteltraject na zijn herseninfarct. In Nederland genoot Peter ook: eindelijk was hij weer terug op het vertrouwde terrein van pers, radio en televisie om te vertellen over dit nieuwe boek, waarin hij de hoofdrol speelde. Peter werkte met flair mee aan interviews in o.a. het AD, aan radioprogramma’s als Spraakmakers en aan een uitzending van Op1, waarin hij ronduit zat te stralen.

Peter was een aimabele en zeer belezen man, met wie het steeds weer vlot schakelen en prettig sparren was. Ondernemend was hij ook, en vastbesloten om zijn eigen ervaring met een herseninfarct in te zetten om lotgenoten te helpen.

‘De zogeheten deskundigen zeggen dat je alleen progressie maakt in de eerste drie tot zes maanden, daarna niet meer. Dat is onzin. Ik zet nog steeds stapjes vooruit, steeds dichter naar het normale leven toe. Dus ik blijf doorgaan, zo eigenwijs ben ik wel. En het resultaat is er! Dat wil ik tegen al mijn lotgenoten zeggen: ga door, geef nooit op.’ – Peter

Het boek ‘Een leven op zijn kop‘, over Peter zijn verhaal, is te koop via onze webshop. Het boek heeft het ISBN nummer 978 90 9034 617 5 en kost € 19,95 (excl. verzendkosten € 4,20).