Keuzehulp voor partners of naasten van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel

Keuzehulp voor partners of naasten van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel
26 november, 2023
Landelijk

Sinds kort is er een keuzehulp voor partners of naasten van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) beschikbaar. De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel zijn ontzettend groot voor patiënten. Hierbij mogen partners en andere naasten echter niet worden vergeten. Vaak kampen ook zij met problemen en zoeken ze hiervoor passende ondersteuning. Voor deze doelgroep ontwikkelde het Care4carer-project de keuzehulp voor mantelzorgers, onder leiding van de afdeling Revalidatie van het UMC Utrecht.

Waar helpt de keuzehulp voor naasten van patiënten met NAH mee?

Als iemand niet-aangeboren hersenletsel oploopt, verandert er veel in het leven van de patiënt. Iemand is vaak sneller moe en heeft last van overprikkeling. Ook kunnen de emoties en het gedrag veranderen. Dit is maar een kleine greep uit de gevolgen van NAH. Natuurlijk is dit heftig voor een patiënt, maar vaak verandert het leven van een partner en naaste ook enorm. Zij hebben vragen en zorgen over hun geliefde met NAH. Daarbij kan het zorgen voor iemand met niet-aangeboren hersenletsel zwaar zijn (of worden).

Keuzehulp helpt het leven weer op te pakken

Hoe pak je het leven weer samen op als iemand ziek is geworden? “Partners en naasten kunnen last hebben van overbelasting, zijn moe, somber, slapen slecht, of worden soms zelf ook ziek door klachten. Het heeft een enorme impact op het leven”, zegt Vera Schepers, revalidatiearts in het UMC Utrecht. Daarom is er voor partners van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel een keuzehulp ontwikkeld. 

Deze keuzehulp ondersteunt de partners en mantelzorgers bij het in kaart brengen van hun problemen en het zoeken van passende ondersteuning. Hoe? De keuzehulp biedt informatie, hulp en ondersteuning op maat, zodat mensen gemakkelijker de hulp vinden waar ze naar op zoek zijn. Op deze manier kun je sneller problemen tackelen en samen met je partner of andere geliefde het leven beter oppakken.

  • In deze video vertellen zorgverleners over de keuzehulp voor partners en naasten van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.
  • Partners van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel vertellen over hun ervaringen in deze video.

De keuzehulp voor mantelzorgers is een samenwerking tussen het UMC Utrecht, De Hoogstraat, Maastricht University, Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en onze patiëntenvereniging Hersenletsel.nl,