Mooi gebaar: 2000 euro voor Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl

Mooi gebaar: 2000 euro voor Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl
17 augustus, 2020
Landelijk

Hoogeveen – Een prachtig gebaar van Joris van Velsen van Bruins Makelaardij. Op het moment dat de woning van de Hoogeveense Wolda Fidom, die kampt met een hersenaandoening, werd verkocht, wist hij direct een groot deel van de verkoopcourtage te willen doneren aan patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Het leverde een cheque op ter waarde van 2000 euro.

Joris werkte jarenlang bij Hup & Fidom Garantiemakelaars, waar Jan Fidom destijds mede-eigenaar van was. Jan Fidom overleed acht jaar geleden op 56-jarige leeftijd aan prostaatkanker. Dit tot intens verdriet van zijn vrouw Wolda. Maar Wolda kreeg nog veel meer voor haar kiezen. In 2016 begon ze opeens onvast te lopen. ,,Alsof ik dronken was”, blikt ze terug. In 2017 volgde de diagnose: limbische encefalitis, een zeldzame auto-immuunziekte in haar hersenen.

Steentje bijdragen

,,Wolda en ik kennen elkaar uit de tijd dat ik bij Hup & Fidom werkte, van 2008 tot maart vorig jaar. Haar man Jan was een van diegenen die mij de kneepjes van het vak hebben bijgebracht. Sinds 1 januari van dit jaar ben ik mede-eigenaar van Bruins Makelaardij. Toen ik vorig jaar in de krant een artikel over Wolda’s beklimming van de befaamde Mont Ventoux las, besloot ik ooit een keer een steentje bij te dragen.”

Wolda heeft juist een paar mindere dagen achter de rug. Ze was misselijk en heeft pijn in haar hoofd, ,,die voelt een keer zo groot”. Ze vreesde voor een tumor, maar volgens de arts zijn het bijwerkingen van de medicijnen. Toch blijft ze optimistisch, hoewel haar benen en voeten steeds stijver worden. ,,Er is sprake van een ontsteking in de hersenen. Die proberen ze met steeds een andere kuur stil te leggen, maar de laatste kuren hebben niets uitgehaald.” Staan lukt tegenwoordig nog slechts met moeite, lopen is haast onmogelijk, waardoor ze in een rolstoel zit. Plots met een glimlach: ,,Toch zijn de artsen verbaasd dat ik nog zo goed ben. Ik ben ervan overtuigd dat dat komt omdat ik er met mijn scootmobiel veel op uit trek. Ik ben veel buiten, ik hou van de natuur.” De verrekijker op de tafel, die ze onlangs heeft aangeschaft, is het stille bewijs.

‘Gewoon’ pech

Het team dat Wolda vorig jaar rondom zich had verzameld voor de beklimming van de Mont Ventoux had ze Piek en Dal genoemd. ,,En zo is het precies. Soms gaat het redelijk, maar soms denk ik ook: ‘als ik morgen niet meer wakker word, dan vind ik het prima’.” De vooruitzichten zijn weinig positief, want de ziekte zal alleen maar verergeren. Wolda wil er niet te veel aan denken. ,,Dat ik deze ziekte heb gekregen is gewoon pech.” Wat haar wel raakt is dat ze zo nu en dan op flink wat onbegrip stuit. ,,Het zorgt soms voor harde reacties. Dat doet zeer.”

Patiëntenvereniging

Veel steun heeft Wolda aan de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten. Die organiseert lotgenotenbijeenkomsten, dagjes weg, jongerenweekenden, kerstbijeenkomsten et cetera. De vereniging ontvangt nauwelijks subsidie en is daarom afhankelijk van haar leden en giften. Woordvoerder Jennette Mooibroek laat weten enorm dankbaar te zijn voor de donatie van Bruins Makelaardij aan de vereniging. Wie de vereniging eveneens wil steunen kan een gift storten op NL 93 INGB 0000 808587 ten name van Hersenletsel.nl te Velp.

Joris spreekt de hoop uit dat de vereniging een goede bestemming voor zijn bijdrage vindt. ,,Er valt voor mensen met hersenletsel nog veel te verbeteren”, weet de makelaar. Hersenletsel.nl, de patiëntenvereniging die opkomt voor de belangen van mensen die door hersenletsel worden getroffen en hun naasten, kan daarin een belangrijke rol spelen. 

 

Tekst naar een artikel uit de Hoogeveense Courant van 12-08-20