Onzichtbare gevolgen NAH zichtbaar maken

Onzichtbare gevolgen NAH zichtbaar maken
18 maart, 2024
Utrecht

Onzichtbare gevolgen NAH zichtbaar maken

‘Ik ben ook wel eens moe’, iedereen met NAH heeft dat wel eens gehoord. Het is moeilijk uit te leggen dat vermoeidheid met NAH echt iets anders is dan normaal moe zijn, dat je volledig gevloerd kan zijn na een simpel gesprekje en daar dan heel lang van bij moet komen. Er wordt misschien instemmend geknikt, maar je ziet dat je uitleg niet écht begrepen wordt. Maar hoe kan je het nou goed overbrengen, de onzichtbare gevolgen van NAH? NAH- consulent Marlies Croonen heeft er het boekje ‘NAH in beeld’ over uitgebracht en vertelt hierover tijdens een bijeenkomst afgelopen 5 februari in dagcentrum Amersfoort Noord van InteraktContour.

Geen woorden maar beeld
Croonen liep er in haar werk al langere tijd tegenaan: NAH-ers die kampen met onzichtbare klachten zoals vermoeidheid en overprikkeling, maar die het maar niet goed uitgelegd krijgen aan hun omgeving. Op de bank bij mensen thuis, waar Croonen NAH-ers bezoekt die in de chronische fase zitten, komen regelmatig pijnlijke verhalen naar boven. Mensen die te horen krijgen: ‘Je ziet helemaal niks’, of ‘Vorige keer ging het toch ook goed?’ Moeten uitleggen dat de ene keer de andere keer niet is, of dat je er erg je best voor hebt gedaan om er goed uit te zien ook al kost dat relatief veel energie; het kan voelen alsof je jezelf moet uitleggen, verdedigen bijna, ook al bedoelt de omgeving het niet zo. Maar hoe krijg je het nou makkelijker uitgelegd?

Nou, misschien niet in taal maar in beeld? Een beeld zegt meer dan duizend woorden, toch? Die gedachte zette Croonen ertoe aan tekeningetjes te maken die de moeilijk uit te leggen onzichtbare gevolgen van NAH helder verbeelden. Toen een collega deze tekeningetjes zag moedigde hij Croonen aan hier een boekje van te maken. En zo gezegd zo gedaan: ‘NAH in beeld’ kwam ter wereld.

Stoplicht
Ter illustratie een voorbeeld: om uit te leggen dat NAH-ers ineens, van het een op andere moment, door hun energie heen zitten en dan niks meer voor elkaar krijgen, heeft Croonen een tekening gemaakt van twee stoplichten. Eentje met de kleuren rood, groen en oranje, en eentje met alleen groen en rood. De tweede verbeeldt de situatie waarin NAH-ers zitten: er is met NAH geen oranje meer, wil Croonen ermee zeggen, geen schemerzone waarin je heel lang ‘gewoon moe’ bent, nee, je schiet ineens naar rood als je de grens overgaat. Één beeld, van een stoplicht, dat alles meteen duidelijk maakt én ook makkelijk beklijft bij je naasten. Dat ze weten: oh ja, er is geen oranje bij jou. Zo simpel kan het zijn.

Op de druk bezochte bijeenkomst -er waren tientallen mensen op afgekomen- lag het boekje mooi uitgestald te stralen. Voor wie interesse heeft: ‘NAH in beeld’ is te bestellen bij Marlies Croonen via Marlies@nahinbeeld.nl.