Patiëntenvereniging en jonge onderzoekers werken samen!

Patiëntenvereniging en jonge onderzoekers werken samen!
7 februari, 2019
Landelijk

Gisteren was Hersenletsel.nl bij UMC Utrecht. Vier keer per jaar overleggen we daar met hoogleraar en revalidatiearts Anne Visser over alles, waarin we kunnen samenwerken. Sinds vorig jaar presenteren dan ook steeds vier jonge onderzoekers de onderzoeken die ze doen om het leven en de zorg voor mensen met NAH beter te maken! Onze vereniging is nauw betrokken bij die onderzoeken, niet in de laatste plaats door de inbreng van ervaringsdeskundigen.

Een van die onderzoekers is neuroloog Jos Slenders (uiterst rechts op de foto). Zijn onderzoek heet ECO-stroke. Dat staat voor ‘Screening and patient-tailored care for Emotional and COgnitive complaints in patients discharged home after ischemic stroke’. Ofwel: Screening op en patiëntgerichte zorg voor emotionele en cognitieve klachten bij patiënten die na een herseninfarct worden ontslagen naar huis.

Patiënten die weinig of geen lichamelijke restverschijnselen ervaren van een herseninfarct herstellen vaak thuis van het herseninfarct. In de praktijk blijkt echter, dat veel van deze patiënten last hebben van zogenaamde onzichtbare gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn geheugenklachten, snel het overzicht kwijt zijn, minder goed kunnen concentreren, sneller een korter lontje hebben, angst en verdriet. Deze klachten kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en op het uitvoeren van bijvoorbeeld werk of sociale activiteiten. 

Bij patiënten die thuis herstellen van een herseninfarct krijgen deze klachten momenteel mogelijk onvoldoende aandacht van zorgprofessionals. Daarom wordt in deze studie onderzocht wat het effect is van een gestructureerde screening op en begeleiding van onzichtbare gevolgen bij patiënten die thuis herstellen van een herseninfarct. Het onderzoek zal worden afgerond in 2022.