Reiskostenvergoeding voor mantelzorgers

logo hersenletsel
11 september, 2021
Gelderland

Veel mantelzorgers hebben te maken met reiskosten. Soms betaalt de gemeente een deel van de kosten. Ook kun je de kosten soms aftrekken bij je belastingaangifte. Ook kun je je naaste vragen of hij je reiskosten wil betalen.

6 tips waarmee je op je reiskosten kunt besparen.

1. Parkeervergunning

Zorg je voor iemand die woont in een gebied waar je betaalt moet parkeren? Dan krijgt je misschien een parkeervergunning. Informeer bij de gemeente van je zorgvrager

2. Ov-begeleiderskaart

Als degene voor wie je zorgt niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer, kan hij of zij een Ov-begeleiderskaart aanvragen. Meer informatie www.ov-begeleiderskaart.nl.

3. Passagierskaart

Als je iemand vervoert die niet meer zelf kan rijden, kun je misschien een gehandicaptenparkeerkaart (passagierskaart) gebruiken. Deze staat op de naam van de zorgvrager. ij/zij kan deze aanvragen bij de gemeente.

4. Reiskostenvergoeding en bijstandsuitkering

Sommige gemeenten vergoeden reiskosten voor mantelzorgers met een bijstandsuitkering. Informer hierover bij je gemeente.

5. Valys

Als degene voor wie je zorgt gebruik maakt van Valys, mag hij of zij gratis een begeleider meenemen. Meer informatie op www.valys.nl.

6. Reiskosten aftrekbaar?

Woon je samen met degene die je verzorgd? Is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kun je de reiskosten voor het ziekenbezoek mogelijk aftrekken als specifieke zorgkosten. Lees de voorwaarden op www.belastingdienst.nl

© nieuwsbrief nummer 2 Centrum Mantelzorg Land van Cuijk