In het teken van Brain Awareness Week delen we verschillende internationale onderzoeksprojecten in samenwerking met de Stroke Alliance for Europe (SAFE). Dit artikel gaat over project RES-Q+ dat is gericht op het transformeren van beroertezorg met behulp van kunstmatige intelligentie en digitale innovatie.
RES-Q+ is een onderzoeksinitiatief gefinancierd door het EU Horizon-programma gericht op het revolutioneren van de beroertezorg door bestaande gegevens over beroertes te combineren met digitale technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Het project heeft als doel de behandeling van beroertes sneller, effectiever en breder toegankelijk te maken. RES-Q+ bouwt voort op het fundament van het Registry of Stroke Care Quality (RES-Q), een bekend systeem dat ziekenhuizen helpt de kwaliteit van beroertezorg te volgen en te verbeteren. RES-Q+ tilt de beroertezorg naar een hoger niveau.
Over het RES-Q-register
RES-Q is een wereldwijde database voor beroertezorg die informatie verzamelt over de behandeling van beroertes. Met gegevens uit meer dan 92 landen en meer dan 2.100 ziekenhuizen is het uitgegroeid tot een van de grootste beroerteregisters ter wereld. Tot nu toe heeft RES-Q informatie vastgelegd van meer dan 580.000 patiënten, wat belangrijke inzichten biedt in trends in beroertezorg, hiaten in behandelingen en mogelijkheden voor verbetering.
Waarom RES-Q+ belangrijk is
Bij beroertezorg telt elke minuut – tijdige, hoogwaardige behandeling kan levens redden en het herstel verbeteren. Het doel van RES-Q+ is om de beroertezorg te verbeteren door kwalitatieve behandeling te waarborgen gedurende de gehele patiëntenreis – aangezien het huidige RES-Q-werk alleen informatie verzamelt die betrekking heeft op de periode waarin iemand in het ziekenhuis is.
Het project, waarbij beroerte-overlevenden en zorgprofessionals betrokken zijn, begon in 2022 en zal tegen het einde van het project in 2026 het volgende opleveren:
- Geautomatiseerde gegevensverzameling
RES-Q+ automatiseert de registratie door ontslagbrieven van ziekenhuizen automatisch in te voeren, zodat artsen en verpleegkundigen geen gegevens handmatig hoeven in te voeren. Dit vermindert fouten en bespaart waardevolle tijd. - AI virtuele assistenttools om de beroertezorg te verbeteren
Virtuele assistenttools zullen medische teams ondersteunen bij het controleren hoe goed hun zorgprocessen werken en manieren vinden om de zorg te verbeteren, wat leidt tot betere zorg en herstel voor patiënten. - AI virtuele assistenttools voor nazorg en revalidatie
Virtuele assistenttools worden ontwikkeld in samenwerking met beroerte-overlevenden om hun herstel na het verlaten van het ziekenhuis te volgen. Dit zal ervoor zorgen dat ze de juiste nazorg en doorverwijzingen krijgen om hun langdurige herstel te ondersteunen.
Hendrik Knoche, co-projectleider aan de Universiteit van Aalborg, zegt: “We zijn enthousiast over de voortgang van ons project tot nu toe. Door zowel patiënten als zorgprofessionals te betrekken bij de ontwikkeling van de virtuele assistenten, zorgen we ervoor dat de technologie echt voldoet aan hun behoeften.”
Arlene Wilkie, algemeen directeur van de Stroke Alliance for Europe, benadrukt de impact op beroerte-overlevenden: “Door virtuele assistenten samen met beroerte-overlevenden te ontwikkelen, kunnen we de nazorg verbeteren en de behandeling persoonlijker en toegankelijker maken – met het potentieel om het leven van miljoenen mensen in Europa te transformeren.”
Wil je meer weten? Hier vind je meer informatie
Het is duidelijk dat het RES-Q+-onderzoeksproject een waardevolle aanvulling is op de bestaande beroertezorg. Ben je benieuwd naar meer informatie over dit project? Bezoek dan de RES-Q+ website, bekijk de video (ondertiteling via YouTube beschikbaar) of neem contact op via research@safestroke.eu. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en digitale innovatie in de beroertezorg!
Het project heeft financiering ontvangen van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nummer 101057603.