Resultaten onderzoek naar overprikkeling bij NAH bekend!

Resultaten onderzoek naar overprikkeling bij NAH bekend!
15 februari, 2021
Landelijk

Vandaag maakte onze partner Hersenletsel-uitleg de resultaten van hun onderzoek naar overprikkeling bij Niet Aangeboren Hersenletsel bekend. Er is voor het eerst onderzoek gedaan naar het ziektebeeld van overprikkeling en naar de impact ervan op het leven onder mensen, getroffen door een vorm van niet aangeboren hersenletsel. In het bijzonder werd onderzocht welke invloed een zintuiglijke belasting heeft op ontstaan, aard van de klachten en duur van het ziektebeeld. 

Met dit onderzoek werden onder andere de lange hersteltijden (weken, maanden en soms en voor sommigen zelfs jaren) en de forse ziekteklachten aangetoond. Nieuw is het inzicht, dat er een ziektebeeld ontstaat met neurologische klachten al dan niet gecombineerd met cognitieve klachten. Het herstel van dit uit zintuiglijke overbelasting ontstane ziektebeeld kan weken, maanden en – soms en voor sommigen – jaren duren. Op alle fronten is participatie ernstig bemoeilijkt. Er kan volgens de onderzoekers gesproken worden van invaliditeit door overprikkeling vanwege NAH.

In het vandaag gepubliceerde rapport staat een gehele en aangescherpte definitie voor het ziektebeeld van overprikkeling bij mensen met niet aangeboren hersenletsel. De veelheid aan klachten lijkt zijn oorsprong te vinden in de oudere delen van ons zenuwstelsel zoals de hersenstam met het reticulaire netwerk, kleine hersenen en middenhersenen. 

Hersenletsel-uitleg en de onderzoekers hopen dat de resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot erkenning en herkenning van deze problematiek. Wij sluiten ons daar van harte bij aan!

Meer informatie, inclusief het complete rapport, vindt u hier