Europese Dag van de Beroerte 2024 | Thuis begint het pas

Europese Dag van de Beroerte 2024 | Thuis begint het pas
14 mei, 2024
Landelijk

Je hebt een beroerte gehad. Hierdoor beland je in het ziekenhuis en ga je hoogstwaarschijnlijk een revalidatietraject in. Uiteindelijk mag je naar huis. Maar wat gebeurt er dan met je? Je loopt tegen vele uitdagingen aan die je misschien eerder nog niet waren opgevallen, toen er nog veel hulp om je heen was. Thuis begint het echte leven met hersenletsel pas. Hoe ga je dan om met je niet-aangeboren hersenletsel? Het vraagstuk waar we aandacht aan besteden tijdens de Europese Dag van de Beroerte 2024.

Europese Dag van de Beroerte 2024

Vandaag, dinsdag 14 mei, is het de Europese Dag van de Beroerte 2024. Een dag waarop wij, patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, en andere stichtingen aandacht vragen voor beroertes en de gevolgen hiervan. Zowel het leven van de persoon die de beroerte krijgt als de levens van de naasten worden namelijk geraakt door de beroerte. Hoe pak je het leven weer op met niet-aangeboren hersenletsel?

Je zult moeten ontdekken wat je nog wel kunt. Ook is de kans groot dat je bepaalde dingen niet (goed) meer kunt doen. Je krijgt te maken met overprikkeling, minder energie, een verminderd concentratievermogen en meer. Thuis begint het ontdekken hiervan pas. Dit kan best confronterend zijn, omdat je jouw oude leven niet zomaar kunt oppakken.

Theatergroep Hersenkronkels maakt filmpjes rondom het thema Thuis begint het pas

Om die reden heeft Theatergroep Hersenkronkels verschillende filmpjes gemaakt. Elk filmpje heeft te maken met het thema Thuis begint het pas. De scènes, uit het gelijknamige theaterstuk geschreven door Paul Raterman, lichten elk een ander onderwerp binnen het thema uit. Denk aan een vrouw die thuis bezoek krijgt van haar broer. Haar hele huis is een rommeltje. Ze krijgt wel ambulante hulp, maar toch blijft er nog veel liggen.

 

De WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) moet mensen helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. In theorie een fijne wet, maar de vrouw uit deze scène, gespeeld door Theatergroep Hersenkronkels, hoort de ene na de andere loze belofte. De WMO-ambtenaar voert met haar een fijn gesprek, maar na 6 weken is hier helaas nog niks van waargemaakt. Helaas een veel voorkomend fenomeen.

 

Niet-aangeboren hersenletsel verandert veel aan de levens van patiënten en hun naasten. In deze scène zie je een stel dat uit elkaar is gegroeid. De vrouw heeft het vooral moeilijk met zichzelf, omdat ze het lastig vindt wat haar man is overkomen. De man voelt haar heel goed aan en pakt onverstandig zijn fiets voor een rondje in zijn eentje.

 

Een andere herkenbare scène is die van overprikkeling op een eigen verjaardagsfeestje. Feestjes vond jij misschien altijd heel leuk om te organiseren. Nu zorgt de gehele organisatie van je eigen verjaardagsfeestje voor veel stress en raak je helemaal overprikkeld op de dag zelf. Bekijk alle filmpjes op YouTube voor herkenning en deel ze met je familieleden, vrienden en collega’s.

 

Niet-aangeboren hersenletsel kan ervoor zorgen dat je vaak dingen vergeet. Zo ook de vrouw in deze scène, gespeeld door Theatergroep Hersenkronkels. Zij heeft niet door dat ze voor de vierde keer op rij hetzelfde gerecht op tafel zet. Haar dochter verliest haar geduld en reageert alles af op de moeder. Wat een gezellig etentje aan tafel moest worden, loopt totaal uit de hand.

 

Theatergroep Hersenkronkels is een theatergroep voor én door mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zij laten de impact van NAH zien door het spelen van verschillende scènes over het leven met NAH.