Uitzonderingen mondkapjesplicht voor mensen met beperking of ziekte

Uitzonderingen mondkapjesplicht voor mensen met beperking of ziekte
2 december, 2020
Landelijk

Sinds 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een ziekte of beperking. Maar wat als die niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten?

Voor mensen die vanwege een zichtbare of onzichtbare beperking niet in staat zijn om een mondkapje te dragen, bestaan er uitzonderingen op de verplichting. Op de website van de Rijksoverheid staat: ‘De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.’

De afgelopen dagen krijgen we heel veel vragen van mensen, die vanwege hun NAH / problemen met overprikkeling geen mondkapje kunnen (ver)dragen. Voor hun is er nu goed nieuws, want ook zij vallen onder de uitzonderingen van deze regel. 

Hoe kan ik laten zien dat ik een uitzondering ben? 

De politie, boa’s maar ook personeel van een winkel, bus of trein kunnen vragen waarom je geen mondkapje draagt. Je moet dan laten zien dat de regel niet voor jou geldt. Dat kan je doen door:

  • Het dragen van een faceshield (spatscherm). Hieruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen door jouw ziekte of beperking.
  • Een kaartje te laten zien waardoor duidelijk wordt dat jij een uitzondering bent. Zie informatie bij ‘Kaartje als extra ondersteuning’.
  • Een briefje te tonen van jouw (huis)arts, behandelaar of zorgorganisatie.
  • Een verklaring te laten zien van jouw begeleider of naaste waarom jij geen mondkapje kan dragen. Met naam en telefoonnummer zodat deze gebeld kan worden.
  • Jouw hulpmiddel of medicijnen te laten zien.
  • Iets anders tonen waaruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen.

Kaartje als extra ondersteuning 

Het kan handig zijn om een extra bewijsmiddel bij je te hebben. Hiervoor heeft de overheid samen met cliëntenorganisaties een kaartje gemaakt. Daarop staat dat je onder de uitzondering van de mondkapjes-plicht valt. Dit kaartje kan je als eerste laten zien aan een handhaver of controleur. Download dat kaartje hier (gratis).

Aan het kaartje kun je extra informatie toevoegen. Veel mensen met NAH gebruiken daarvoor het door ons ontwikkelde kaartje ‘Ik heb NAH’. Voor leden van de vereniging is dat kaartje gratis (afgezien van de verzendkosten á € 0,85. Niet leden betalen een kleine vergoeding. De kaartjes zijn te bestellen in onze webshop.

 

 

Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay