Uw mening voor internationaal onderzoek gevraagd!

Uw mening voor internationaal onderzoek gevraagd!
20 augustus, 2019
Landelijk

Een beroerte die wordt veroorzaakt door een hersenBLOEDING (dus niet door een bloedpropje in de hersenen) is één van de ernstigste vormen van een beroerte. De kans dat mensen aan een hersenbloeding overlijden, is heel groot. Als mensen een hersenbloeding overleven, zijn de gevolgen vaak heel ernstig. 
Er is nog geen goede manier om een hersenbloeding te behandelen. Samen met vooraanstaande wetenschappers uit heel Europa is SAFE (Stroke Association For Europe) een onderzoek gestart, waarbij gekeken is of het medicijn Tranexamic geschikt is om een hersenbloeding te behandelen. Het medicijn is goedkoop (12 euro) en op de hele wereld verkrijgbaar. Het wordt al gebruikt bij bloedingen na een bevalling en na het oplopen van een trauma, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk. 
De studie heeft laten zien, dat het medicijn de kans, dat iemand een hersenbloeding overleeft, vergroot. Patiënten die het medicijn kregen toegediend, hadden ook minder kans op complicaties zoals zwelling van het brein en longontsteking. Hoewel men hoopte, dat patiënten door het medicijn ook met minder handicaps na de bloeding te maken zouden hebben, bleek dat niet het geval te zijn. 

Het internationale onderzoeksteam wil nu graag weten wat uw mening is over het gebruik van een medicijn, dat uw leven zou kunnen redden, maar u wel met handicaps (denk aan verlamming aan 1 kant van het lichaam, maar ook aan onzichtbare aandoeningen als verlies van taal of geheugen) zou achterlaten. 
Mensen in heel Europa wordt daarom gevraagd om de volgende 3 vragen te beantwoorden. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt. Met uw antwoorden helpt u onderzoekers om bij het zoeken naar nieuwe behandelmogelijkheden rekening te houden met wat patiënten belangrijk vinden. De enquete is inmiddels gesloten! 

Voor de goede orde: Hersenletsel.nl heeft de enquete NIET zelf gemaakt; dat heeft het internationale onderzoeksteam gedaan. Als lid van de Stroke Association for Europe werken wij wel mee aan de verspreiding van deze vragenlijst.  

Alvast bedankt voor uw medewerking!