Verbetering klapvoet en klauwtenen door SPLATT operatie

Verbetering klapvoet en klauwtenen door SPLATT operatie
14 april, 2020
Landelijk

Veel mensen hebben last van standproblemen van de voet als gevolg van spasticiteit bij een verlamming na een CVA. In de volksmond heet dat een klapvoet, het gevolg van een beroerte waardoor een gedeelte van de spieren van het onder- en bovenbeen verlamd is geraakt. Bekende hulpmiddelen zijn een brace, een enkelvoetorthese die de voet horizontaal houdt en/of orthopedische schoenen. Met die hulpmiddelen zijn mensen dan toch in staat om te lopen.

Over het algemeen zijn spasmen in de verlamde voet heel pijnlijk. En vaak kunnen mensen nog maar korte afstanden lopen. In Enschede (Medisch Spectrum Twente en Revalidatiecentrum Het Roessingh) wordt de SPLATT operatie uitgevoerd om dit probleem te verhelpen. Petra Hes en Siemon Vroom, beiden ervaringsdeskundigen, ondergingen zo’n operatie. En zijn beiden heel tevreden met de resultaten.

Omdat zij vinden dat iedereen met klapvoet problemen de kans moet krijgen op zo’n operatie interviewden zij voor Hersenletsel Magazine hun twee behandelend artsen uit Twente. Dat interview treft u bijgaand aan. En bent u daarna enthousiast geworden? Overleg dan met uw revalidatiearts over de mogelijkheden voor u persoonlijk (bent u een geschikte kandidaat?) en de voor- en nadelen van deze operatie. 


Bijlage: HM-01-2020-SPLATT.pdf