Wat betekent het Coronavirus voor mensen met NAH?

Wat betekent het Coronavirus voor mensen met NAH?
16 maart, 2020
Landelijk

De maatregelen rond het Coronavirus houden ons land en daarmee ook onze vereniging in een ijzeren greep. Eerder lieten we u al weten dat grote evenementen, zoals de Publieksdag Hersentumoren, Het Fitte Brein en de Zelfmanagementdagen vanwege het besmettingsgevaar werden afgelast. 

Inmiddels zijn de maatregelen strenger geworden, waardoor ons landelijk bureau tijdelijk niet telefonisch bereikbaar zal zijn. We zijn nog wel te bereiken via e-mail (info@hersenletsel.nl). Doordat we vrijwel al ons werk nu via Internet doen, kan het iets langer duren dan u van ons gewend bent voordat u van ons een reactie op uw mail krijgt. We hopen op uw begrip daarvoor. Via deze website houden wij u op de hoogte over de bereikbaarheid van onze vereniging. (Sinds 24 maart zijn wij weer gewoon telefonsich bereikbaar, zie het nieuwsbericht ‘Lichtpuntje in donkere tijden’ – red.)

We krijgen de laatste dagen heel vaak de vraag, wat het Coronavirus voor mensen met NAH betekent. Die vraag is lastig eenduidig te beantwoorden, omdat hersenletsel door verschillende oorzaken wordt veroorzaakt. Tot de risicogroepen behoren in ieder geval mensen met hart- en vaataandoeningen en mensen met een verminderde weerstand. Wie NAH heeft als gevolg een CVA behoort dus mogelijk tot de risicogroep, evenals mensen die onlangs behandeld werden (of nog steeds behandeld worden) met chemotherapie en/of bestraling of die bepaalde medicatie gebruiken, zoals Prednison. 

Deze mensen lopen géén grotere kans om besmet te worden met het virus dan anderen, maar hebben wel meer kans om ziek te worden na besmetting met het virus, en zijn naar verwachting langer en ernstiger ziek. De kans op complicaties is groter en deze patiënten raken het virus waarschijnlijk ook minder gemakkelijk kwijt.

Bel uw huisarts als onderstaande het geval is:

  • U hebt koorts (38 graden of hoger).
  • U hoest en/of hebt moeite met ademhalen.
  • U bent in een risicogebied (China, Italië, Iran, Zuid-Korea) geweest óf bij iemand die het coronavirus heeft.

Ga níet naar de huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten.

Meer informatie

Op de website van RIVM vindt u uitgebreide en betrouwbare informatie over het nieuwe coronavirus. U kunt ook het speciale informatienummer van RIVM bellen: 0800-1351.