Wat je moet weten over de COVID19 vaccinatie!

Wat je moet weten over de COVID19 vaccinatie!
9 april, 2021
Landelijk

Kevin Janssen is moleculair bioloog en zag onze poll over de Corona vaccins. Hij liet ons weten dat de bijwerkingen van het Corona vaccin niet anders zijn dan die voor andere vaccins. Sterker nog, voordeel van RNA vaccins is dat de bijwerkingen vaak milder zijn. Wel kun je griepachtige klachten hebben, zoals koorts, hoofdpijn of vermoeidheid. Vervelend, maar op zich een goed teken. ‘Ik kan me wel voorstellen dat daardoor even een verslechtering wordt ervaren bij NAH die van korte duur is. Restverschijnselen zijn vaak immers wat heviger bij vermoeidheid en niet lekker voelen’, zegt hij.

Omdat de vraag naar de veiligheid van de verschillende Corona vaccins leeft bij onze achterban en een groot percentage van onze leden (ruim 25%) nog aarzelt of zij zich wel of niet zullen laten vaccineren, deelden wij in ons ledenblad (Hersenletsel Magazine nummer 1 2021) een artikel dat Kevin samen met wetenschapsjournalist Gard Simons schreef over alle ins en outs van de vaccinatie. We denken dat deze tekst kan helpen bij de keuze om wel of niet gebruik te maken van de mogelijkheid gevaccineerd te worden.

Voor mensen die na een CVA bloedverdunners gebruiken geeft het RIVM het volgende advies: Als je behandeld wordt met bloedverdunnende medicijnen kun je meestal gewoon gevaccineerd worden. Soms is overleg met de trombosedienst nodig over het juiste tijdstip van vaccineren en de plek waar je geprikt wordt. Geef daarom bij het maken van de afspraak aan welke bloedverdunners je gebruikt.

Wat betreft de onrust over het AstraZeneca vaccin: mensen jonger dan 60 jaar (geboren in 1961 of later) zullen niet meer gevaccineerd worden met het AstraZeneca vaccin. Dat adviseerde de Gezondheidsraad op donderdag 8 april aan minister De Jonge, die dit advies heeft overgenomen. Mensen ouder dan 60 jaar (geboren in 1960 of eerder) kunnen nog wel het AstraZeneca vaccin krijgen. Het advies van de Gezondheidsraad komt na een eerder advies van het Europees Medicijn Agentschap. Zij melden een mogelijk verband tussen het vaccin en een zeer zeldzame vorm van trombose. 

Hebt u na het lezen van deze tekst of bijgevoegd artikel nog vragen? Mail die dan naar info@hersenletsel.nl, dan zal Kevin ze voor u beantwoorden!


Bijlage: vaccinatie.pdf