Zo wen je met NAH aan de zomertijd

Zo wen je met NAH aan de zomertijd
14 maart, 2024
Landelijk

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024 gaat de klok een uur vooruit. Waarom? Dat weekend is het weer tijd voor de zomertijd! Een jaarlijks gegeven waar weinig mensen vaak aandacht aan besteden. Toch kan die verandering in de tijd je biologische klok in de war schoppen. Het is daarom fijn om je voor te bereiden op de aankomende zomertijd, zeker als je NAH hebt. Zo ben jij goed voorbereid op deze tijdverschuiving en zul je minder tot geen last hebben van de klok die een uur vooruit wordt gezet.

Tips om voorbereid te zijn op de zomertijd als je NAH hebt

Na niet-aangeboren hersenletsel kun je lijden aan een slaapstoornis. Niet iedere NAH-patiënt heeft hier last van, maar (chronische) vermoeidheidsklachten komen wel weer vaak voor. Als de zomertijd ingaat, kunnen patiënten met NAH hier meer last van ervaren dan mensen zonder NAH. Gebruik daarom de onderstaande tips een week van tevoren om je voor te bereiden op de tijdverandering en verschuif je biologische klok een beetje.

Eet elke dag een kwartier eerder

Bij de zomertijd gaat de klok een uur vooruit. Eet daarom in de week voorafgaand aan de zomertijd iedere dag een kwartier eerder. Nuttig jij normaliter om 18.00 uur je avondmaaltijd? Zorg er dan voor dat je die week elke dag een kwartier eet tot je rond 17.00 uur zit. Gaat de klok vervolgens een uur vooruit? Dan is jouw lichaam gewend aan het ‘nieuwe’ 18.00 uur.

Ga iets eerder naar bed

Zorg er ook voor dat je iedere dag een kwartier eerder naar bed gaat. Zo went je lichaam aan eerder slapen en zul jij makkelijker in slaap vallen. Hierdoor ervaar je geen extra vermoeidheidsklachten overdag.

Vermijd blauw licht en ledlampen

Als je makkelijker in slaap wilt vallen, is het belangrijk dat je minstens een uur voor je gaat slapen blauw licht en ledlampen vermijdt. Blauw licht zie je bijvoorbeeld op je computer-, televisie- of telefoonscherm. Sommige telefoons kun je wel zo instellen dat ze een ander soort, meer gelig licht laten zien in de avond. Maar beter is om wat ontspannends te doen in de avond, zoals het lezen van een boek of het maken van een woordzoeker.

Doe de gordijnen direct open

Gaat je wekker of word je ’s ochtends wakker? Doe dan direct de gordijnen open en laat het licht je kamer binnenstralen. Zo ben jij direct wakker en start je frisser de dag. Het is de kunst om even een minuut of twee uit het raam te kijken, zodat je het (felle) daglicht meteen in je opneemt.

Jij bent als patiënt met NAH goed voorbereid op de zomertijd

Volg je deze tips op? Grote kans dat jij vrijwel direct gewend bent aan de zomertijd, ook als je een patiënt bent met NAH. Geen jetlaggevoel voor jou! Jij kunt direct doorgaan met jouw dagelijkse bezigheden zonder dat je al te veel last hebt van de tijdverschuiving. Fijne zomer!