Gezonde voeding na een herseninfarct

Het is voor ieder mens belangrijk om gezond te eten. Voor mensen die een herseninfarct hebben gehad, is het nóg belangrijker om gezonde voeding binnen te krijgen. Ongezond eten kan namelijk een negatieve invloed hebben op het herstel van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. De kans dat je langer in het ziekenhuis moet blijven en je herstel langzaam op gang komt, is aanzienlijk aanwezig met een verkeerd dieet. In 2021 kwam de American Heart Association daarom met een wetenschappelijk dieetadvies, waardoor je een stuk gezonder kunt leven.

Wat wordt er gezien als (on)gezond eten?

Het is prettig om te weten welk eten gezond is en welke voeding je beter links kunt laten liggen. Van groenten kun je nooit te veel eten en fruit mag zeker ook dagelijks worden genuttigd. Volkoren voedsel, vloeibare plantaardige oliën en gezonde bronnen van eiwitten horen tevens thuis in een gezond, dagelijks dieet. Met deze eiwitten bedoelen we peulvruchten en noten, vis en zeevruchten, vetarme/vetvrije zuivel, gevogelte en mager vlees.

Probeer dranken en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te minimaliseren. Ultrabewerkt voedsel, bewerkt vlees, voeding met te veel zout, tropische oliën en alcoholische dranken horen ook niet thuis binnen een gezonde leefstijl. Het is belangrijk dat je zorgt voor een gezonde balans, zeker na een herseninfarct. Zo kun je ervoor zorgen dat je herstel niet wordt tegengehouden door datgene wat je eet.

Aanbevolen diëten

Om het je gemakkelijk te maken, noemen we twee diëten die worden aangeraden om te volgen. Het eerste dieet heet het DASH-dieet. Dit dieet is laag in verzadigd vet en natrium, rijk aan kalium, calcium, vezels, proteïne en magnesium. Centraal binnen dit dieet staat de hoge inname van plantaardig voedsel en magere zuivelproducten. Snoep en suikerhoudende dranken, rood en bewerkt vlees, verzadigd vet en producten met cholesterol komen weinig voor binnen het DASH-dieet.

Het andere dieet waar je voor kunt kiezen is het mediterrane dieet. Bij dit dieet heb je weer een hoge inname van plantaardig voedsel, maar ook van olijfolie en granen. Je houdt een hoge verhouding van enkelvoudig onverzadigd tot verzadigd vet aan met daarbij een minimale inname van vis en gevogelte. Verder beperk je de inname van zuivelproducten, rood vlees, bewerkt vlees, snoep en wijn bij iedere maaltijd.

Ontwikkel een gezonde leefstijl

Het is nooit te laat om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Focus je op gezonde voeding en volg eventueel het mediterrane of DASH-dieet. Op deze manier verminder je het risico op een nieuwe beroerte. Lees je eens rustig in op de diverse diëten en gezonde voeding, zodat jouw herstel na een herseninfarct optimaal kan verlopen. Bovendien kan een gezonde leefstijl door jouw hele gezin worden nageleefd, waardoor het gemakkelijker is om je hieraan te houden. Deel vooral jouw ervaring met voeding met Hersenletsel.nl. Van elkaars ervaringen kunnen we leren!

Bron: Presentatie How can I improve my nutrition after Stroke?, European Life After Stroke Forum Barcelona.