Wearables gebruiken na een herseninfarct

In onze moderne samenleving komen er steeds meer elektronische apparaten op de markt. Zo ook wearables, zoals activity trackers.

Wearables zijn slimme horloges die ontzettend veel kunnen meten.

Wellicht heb je er zelf al een of overweeg je zo’n horloge te kopen. Er is onderzocht wat wearables na een beroerte of herseninfarct kunnen betekenen. De informatie van dit onderzoek is interessant voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. Wat meet deze draagbare technologie exact en kunnen de wearables bijdragen aan de verbetering van je gezondheid na een herseninfarct?

Wat meten wearables?

Wearables meten veel informatie dat van belang kan zijn na een herseninfarct. De ene activity tracker meet stappen, de hoeveelheid slaap en het hartritme. Andere, vaak wat duurdere, horloges kunnen ook andere gegevens meten:

  • Minuten waarop iemand staat
  • Valpartijen
  • Variabiliteit in de hartslag
  • Zuurstof in het bloed
  • Minuten van inspanning
  • Lengte van de stappen
  • Asymmetrie in het lopen
  • VO2 max

Vooral het meten van stappen is interessant. Stappen kunnen gemakkelijk en nauwkeurig worden gemeten. Vrijwel iedereen begrijpt het aantal gezette stappen. Dit aantal is motiverend, want het daagt uit om iedere dag meer stappen te zetten. Beweging is gezond, zeker als je niet-aangeboren hersenletsel hebt. Het kan in het begin een uitdaging zijn om dan weer genoeg te bewegen. Zo’n horloge kan helpen motivatie te krijgen en te behouden.

Tevens zijn de slaapgegevens goed om in de gaten te houden. Een horloge meet namelijk de slaapfasen, hoe en hoeveel uur je slaapt. Slaap speelt een grote rol voor het verloop van een dag en de hoeveelheid energie die je hebt. Als je een slechte nachtrust hebt gehad (dat kun je zien in de slaapgegevens), kun je bijvoorbeeld een slechtere dag beter verklaren.

Meer onderzoek nodig voor draagbare technologie

Een hartslag wordt minder goed gemeten dan het aantal stappen en de hoeveelheid slaap op een dag. Wel zijn de wearables veelbelovend om te dragen en te gebruiken na een herseninfarct. De technologie maakt jaarlijks grote sprongen, ook op het gebied van onder meer hartslag- en zuurstofmeters. De horloges kunnen zeker bijdragen aan een betere gezondheid, ook bij patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. 

Positieve toekomst voor het gebruik van wearables

Echter spelen er meer factoren mee. Je moet zelf gemotiveerd zijn om gezonder te leven en meer te bewegen. Daarbij kosten de wearables soms een paar honderd euro. Dit kan je wellicht in eerste instantie tegenhouden, terwijl het slimme horloge aanzienlijk kan helpen bij het verbeteren van je gezondheid. Misschien kun je van een familielid of kennis een week een horloge lenen om deze uit te proberen. Al met al zijn wij bij Hersenletsel.nl fan van het gebruik van veelbelovende wearables na een herseninfarct of ander niet-aangeboren hersenletsel.

Bron: Presentatie Wearable Technology and Stroke, European Life After Stroke Forum Barcelona.