Monique | Energievreters

Monique | Energievreters

U kunt ze vast zo opnoemen, de energievreters in uw huis. Nu met de enorme energieprijzen worden we hier extra en noodgedwongen mee geconfronteerd. De droger, vaatwasser, wasmachine, magnetron, elektronica en verlichting. Gelukkig kunt u deze stuk voor stuk uitzetten of reduceren tot minimaal gebruik.

Hoe zit het met energievreters die uw lichamelijke en geestelijke energie vreten? Kunt u die ook zo opnoemen? En belangrijker; kunt u die uitzetten?

Ik schrok toen ik eens na ging denken over mijn energievreters. Ik weet dat mijn energiebalans verstoord is door mijn hersenletsel. Dat filters qua prikkelverwerking stuk zijn. Dat ik beter functioneer bij een vaste structuur en vaste rustmomenten. Maar als ik eens kritisch naar mijn eigen persoontje kijk dan vreten mijn eigen persoonlijke (karakter) eigenschappen ook veel energie. Ik noem er een paar misschien herkent u ze:

Te hoge ambities, te veel moeten, te veel willen, perfectionisme, te veel betrokken bij anderen, te veel willen zorgen/ oplossen voor anderen, verstandhouding met sommige vrienden, weinig emotionele ondersteuning, moeite met (onverwachte) verandering, te weinig grenzen aangeven, moeite met structuur te behouden, niets willen missen…

Ai, best confronterend.

Als ik dit zo opnoem betekent dit dan dat ik mijzelf grotendeels moe maak?

Tel hierbij boven op mijn hersenletsel. Niet gek dat ik doodmoe, overprikkeld en met een kort lontje rondloop.

Zijn het nu allemaal slechte (karakter) eigenschappen? Nee toch? Ze maken mij tot wie ik ben, ze bepalen wel wat en hoe ik iets doe, hoe ik denk en handel. Tijdens mijn traject bij Hersenz zijn deze eigenschappen aan bod geweest en ben ik er mee aan de slag gegaan. De lat moest lager, ik mocht wat liever zijn voor mijzelf en vooral een stapje terug doen. Oh en meer praten. Nog meer? Als in mijn grenzen aangeven, zeggen als ik moe word, als het mij te veel wordt. Dit lukte. Een tijdje.

Ergens is het toch weer fout gegaan.

Door goede energieke dagen? Waardoor ik dacht, zie je wel ik kan dit allemaal! Of door geen /weinig structuur te behouden in dit alles?

Het wordt nu hoog tijd om energie te gaan besparen, een energiemanagement te gaan toepassen en energievreters te verwijderen of te minderen.

Hoe? Winterslaap? Ik weet het nog niet.

Alhoewel als ik heel eerlijk ben weet ik het wel, door eerlijk te zijn tegen mijzelf. Eerlijk toe te geven dat het zo niet langer gaat. Dat er keuzes gemaakt moeten worden, dat ik die niet vooruit kan blijven schuiven. Dat zal mij energie gaan kosten…maar uiteindelijk energie gaan opleveren.

Een mooie uitdaging voor de komende tijd.

Ik ben benieuwd naar wat jullie energievreters zijn?
Je kunt een berichtje achterlaten op Facebook of Instagram.

Liefs en energieke groet,
Just me: Monique

Lees ook: Monique | Prioriteiten stellen.