5 toegankelijke pretparken in Nederland voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

5 toegankelijke pretparken in Nederland voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
10 augustus, 2023
Landelijk

De zomer is in volle gang. Grote kans dat jij met familie en/of vrienden een leuk dagje uit wilt plannen. Dan is het wel fijn om te weten wat er allemaal mogelijk is. We hebben diverse pretparken onder de loep genomen. Onthoud hierbij dat pretparken over het algemeen veel prikkels hebben en je hier rekening mee moet houden. Heb je een goede dag en zin in een actievere dag in een pretpark? Ontdek dan de faciliteiten die deze toegankelijke pretparken bieden aan mensen met een beperking, zoals niet-aangeboren hersenletsel.

Efteling

Bij de Efteling is het mogelijk om een faciliteitenkaart aan te vragen. Deze kaart zorgt ervoor dat jij niet in de gewone overprikkelende wachtrij hoeft te staan. Je kunt namelijk, samen of zonder je begeleider, via speciale ingangen genieten van de wonderlijke attracties. Daarnaast kun je een rolstoel lenen of scootmobiel huren en zijn er aangepaste toiletten aanwezig. Natuurlijk mag een hulp- of geleidehond mee. Er zijn zelfs een paar attracties die geschikt zijn voor je hond. Zo kunnen jullie samen genieten van een magische dag in de Efteling.

Bekijk hier de parkinformatie voor bezoekers met een beperking in de Efteling.

Archeon

Het Archeon is een stuk prikkelarmer dan de Efteling. Dat maakt dit museumpark voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel een stuk aantrekkelijker. Ook bij het Archeon kun je een rolstoel lenen en er zijn aangepaste toiletten aanwezig. Er zijn geen achtbanen en dergelijke attracties, waardoor je minder last hebt van enorm heftige geluiden. Wel kun je af en toe marcherende Romeinen langs zien lopen, maar dat hoort bij de charme van het Archeon.

Bekijk hier de informatie voor bezoekers met een beperking bij het Archeon.

ARTIS

De dierentuin in de hoofdstad van Nederland is zeer geschikt voor mensen met NAH. Waan je in een dierenwereld en wandel in rust van het ene verblijf naar het andere verblijf. In de zomer wordt ARTIS wel drukbezocht, want er zijn genoeg vakantiegangers die graag een bezoek brengen aan dit dierenpark. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere attracties. Heb je genoeg energie, maar geen zin in een pretpark? Dan is ARTIS – waar alle medewerkers en vrijwilligers op de hoogte zijn van het Sunflower keycord – een fijne keuze voor een dagje uit.

Lees hier alle informatie over de toegankelijkheid van ARTIS als je een beperking hebt.

Diergaarde Blijdorp

Een andere prettige dierentuin is Diergaarde Blijdorp. Dit dierenpark heeft twee ingangen, waarbij de oude ingang aan de kant van Rotterdam Centraal een stuk minder populair is. Kom je met het openbaar vervoer? Dan raden we aan om deze ingang te gebruiken. Aan de andere kant van het park heb je een heel grote parkeerplaats. Mocht je hier parkeren, maak dan in het park gebruik van het treintje. Zo zie je direct heel Diergaarde Blijdorp en kun je daarna je bezoek starten in het rustige gedeelte van de dierentuin.

Lees hier de informatie voor bezoekers met een beperking in Diergaarde Blijdorp.

Madurodam

Nog een geschikt pretpark in Nederland voor mensen met een beperking als niet-aangeboren hersenletsel: Madurodam! Buiten het vakantieseizoen om zijn er best wat dagen waarop het hier wat rustiger is. Aangezien veel van Madurodam buiten is, heb je minder last van enorm veel kabaal. Zo kun je Nederland in het klein zien en heb je een fijn dagje weg in de buitenlucht.

Bekijk hier de informatie over de toegankelijk van Madurodam.

Laat ons weten wat jouw favoriete dagje uit is en inspireer lotgenoten

Bij elk bovengenoemd park is het mogelijk om een rolstoel te lenen. Daarnaast beschikken alle toegankelijke pretparken over mindervalidetoiletten en zijn er speciale parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Bekijk vooral de websites om alle faciliteiten te ontdekken en geniet lekker van jouw dagje in een van deze pretparken.

Mis je een geschikt pretpark in Nederland voor mensen met een beperking? Laat het ons dan zeker weten op onze sociale media of door een e-mail te sturen naar communicatie@hersenletsel.nl. Zo kunnen we dit lijstje in de toekomst aanvullen en zo veel mogelijk mensen met niet-aangeboren hersenletsel inspireren voor een leuk dagje uit!

Lees ook: 5 prikkelarme dagjes uit in Nederland.