Dag van de Fietshelm 2024

Dag van de Fietshelm 2024
10 april, 2024
Landelijk

Vandaag, woensdag 10 april, is het de derde landelijke Dag van de Fietshelm. In iedere provincie worden er vandaag activiteiten georganiseerd. Fietsers wordt benadrukt dat het dragen van een fietshelm ontzettend belangrijk is. Niet iedere Nederlander staat te popelen om een fietshelm te dragen. Door het belang van de fietshelm te benadrukken, hopen we dat er toch meer mensen overstag gaan.

Hersenletsel door fietsongelukken

Veel fietsongelukken leiden tot hersenletsel, waardoor mensen levenslange klachten ervaren. Het dragen van een fietshelm zorgt er echter voor dat je aanzienlijk minder risico loopt op hersenletsel bij een fietsongeluk. Een fietshelm kan zelfs het overlijden na een ongeluk voorkomen.

In het afgelopen decennium steeg het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel enorm. Dit aantal steeg met 40% tussen 2013 en 2022. In 2022 kwamen in ons land 88.800 fietsers terecht op de Spoedeisende Hulp, waarvan 57.000 fietsslachtoffers ernstig letsel hadden. Ruim 15.000 fietsers liepen hersenletsel op. Iedere fietser die een fietshelm draagt, verlaagt de kans op hoofdletsel met maar liefst 62%. Een van de redenen waarom deze landelijke themadag in het leven is geroepen. Het is namelijk belangrijk dat jong én oud weet wat het belang is van een fietshelm.

Activiteiten rondom de Dag van de Fietshelm 2024

Ben je benieuwd naar welke activiteiten er rondom de Dag van de Fietshelm 2024 er worden georganiseerd in jouw provincie? Bekijk dan de activiteitenkalender met leuke en diverse activiteiten voor, tijdens en na deze landelijke dag. Zo help jij mee om meer bekendheid te creëren voor het dragen van een fietshelm.

Samen zetten wij ‘m op.
Jij toch ook?

Hersenletsel.nl staat achter de doelen van deze landelijke themadag en steunt deze actie van harte.

De Dag van de Fietshelm is een initiatief van: Artsen voor Veilig Fietsen, HersenStrijd fonds, Hersenstichting, ANWB, Interpolis, VeiligheidNL, Veilig Verkeer Nederland, Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg, Doortrappen en Provincie Fryslân.

Meer informatie staat op www.dagvandefietshelm.nl.