Dreigend tekort medicijn Sirdalud afgewend

Dreigend tekort medicijn Sirdalud afgewend
25 juli, 2023
Landelijk

Een dreigend tekort van het medicijn Sirdalud is afgewend.

De laatste dagen is er het een en ander te doen (geweest) over het niet meer beschikbaar zijn van het medicijn Sirdalud. Onder andere mensen met MS en spasticiteit bij hersenletsel gebruiken dit medicijn tegen spierkrampen. Omdat het belangrijk is dat mensen kunnen blijven beschikken over dit voor hen essentiële medicijn, is er een tekorten besluit genomen. Dit betekend dat via een Art 3.17a procedure medicijnen die niet in Nederland geregistreerd zijn of geen handelsvergunning kennen, tijdelijk vanuit het buitenland geïmporteerd mogen worden.

Zie dit artikel voor meer informatie.

Het tekorten besluit maakt het dus mogelijk dat via een speciale tijdelijke regeling het medicijn tijdelijk uit het buitenland geïmporteerd kan worden. Helaas blijkt echter dat partijen hier in Nederland niet altijd of niet tijdig doorschakelen naar deze optie en de patiënt dus alsnog ‘nee’ verkocht wordt. Er wordt o.a. over geklaagd op Twitter en we ontvingen meerdere berichten.

Mocht je op de levering van dit medicijn zitten te wachten raden wij je aan contact op te nemen met je apotheek en/of zorgverlener.

Mocht je toch het bericht krijgen dat het medicijn ‘niet leverbaar’ is, dan horen wij dit graag. In dat geval kun je ons een mailtje sturen via info@hersenletsel.nl. RTL Nieuws is op dit moment bezig met een onderzoek naar deze kwestie.